Annons
Annons

Utveckling ger utdelning

9 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det centrala avtalet innehåller också ett särskilt utvecklingsavtal. Tanken är att personalen som är med i utvecklingsarbetet i en polismyndighet också ska få del i vinsten av de effektiviseringar som görs.Det centrala avtalet innehåller också ett särskilt utvecklingsavtal. Tanken är att personalen som är med i utvecklingsarbetet i en polismyndighet också ska få del i vinsten av de effektiviseringar som görs.

Utvecklingsavtalet har kommit till för att motivera både arbetsgivare och anställda i polisen att ständigt utvecklas för att klara de krav som ställs på verksamheten. Det här är andra avtalsperioden som detta finns med.

Målet för utvecklingsarbetet är att polisen ska bli effektivare och hålla högre kvalitet. För att nå dit måste de anställda få ökade befogenheter och ansvar, större delaktighet i arbetet, bättre arbetsmiljö och en bra löneutveckling. Men trots att både arbetsgivare och fack anser att det här är så pass viktigt att det fått en särskild plats i avtalet, har det inte gett utfall på mer än drygt en handfull myndigheter. På många ställen var man i början av året inte ens klara med den delen från förra avtalsperioden. På andra håll har de anställda fått någon hundralapp eller ett par hundralappar i påslag på lönen medan man på något ställe har fått frukt till personalen.

I Kalmar har polismyndigheten genomgått en stor omorganisation, där tre polisområden slogs ihop till en stor länsorganisation. Där har personalen deltagit aktivt i utvecklingsarbetet, bland annat genom att vara med i olika analys- och beredningsgrupper. Det är ett typiskt exempel på sådant som ska ge utslag i lönekuvertet, menar Mats Johansson som är Polisförbundets ordförande i Kalmar.

– Det var vår ambition från facket hela tiden att det här arbetet skulle betala sig. Det var en oerhört stark princip att det skulle leda till en nivåhöjning av lönerna, eftersom personalen deltog så aktivt.

Trots det var det långt ifrån självklart att få arbetsgivaren med sig. Till slut blev utfallet 200 kronor mer i månaden, men det var ingen självklarhet, säger Mats Johansson.

– Vi försökte avkräva arbetsgivaren en mall för hur utvecklingsarbetet skulle värderas, men det hade låg prioritet för dem. Vi fick slita för varje krona. För oss var det viktigt att det blev ett påslag som höjde lönenivån, och inte en klumpsumma som betalades ut en gång.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst