Annons
Annons

Ask vill inte låsa sig om polisutbildningen

29 oktober 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Regeringen överväger att korta ner polisutbildningen på grundnivå och satsa mer på obligatorisk vidareutbildning. Det stod klart när budgetpropositionen presenterades. Polisförbundet reagerade starkt på skrivningen och får medhåll av polisstudenterna.Regeringen överväger att korta ner polisutbildningen på grundnivå och satsa mer på obligatorisk vidareutbildning. Det stod klart när budgetpropositionen presenterades. Polisförbundet reagerade starkt på skrivningen och får medhåll av polisstudenterna.

– Jag är djupt bekymrad över detta. Brottsligheten har blivit mer komplex samtidigt som det ställs allt högre krav på poliserna i verksamheten. Att korta ner utbildningen vore därför förödande, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

En risk med en kortare utbildning är att det blir mindre utrymme för mjukare ämnen, etik och reflektion. Bland polisstudenterna finns det också en oro över att utbildningens och yrkets status sjunker om utbildningen kortas ner.

– Det här är precis tvärtemot allt det vi vill, säger Therese Skoglund som är ordförande för studerandeföreningen vid Polishögskolan i Solna. Det känns som att det här är ett sätt för regeringen att snabbt få ut fler poliser. Men det blir någon sorts väktarpoliser, utan tillräcklig utbildning. Jag ser inga fördelar alls med en kortare utbildning.

Justitieminister Beatrice Ask har lite svårt att förstå de starka reaktionerna. Hon säger att regeringens avsikt inte nödvändigtvis är att göra utbildningen kortare, men mer flexibel. Alla poliser kanske inte måste ha exakt samma utbildning, utan det kan se olika ut efter den obligatoriska grundutbildningen. Samtidigt vill hon inte låsa sig innan den pågående utredningen, som görs av Agneta Stark, är klar.

– Vi ska lyfta upp frågan på bordet och lyssna. Jag är inte beredd att låsa mig vare sig vid längd eller form på utbildningen. Annars är det ingen mening med en utredning.

Att en kortare utbildning skulle vara ett snabbt sätt att få ut fler poliser för att på så sätt uppfylla regeringens mål, avfärdar Beatrice Ask bestämt.

– Det finns inget behov att korta utbildningen för att nå målet att få ut 20000 poliser. Dessutom går det inte så fort att förändra. Den nya utbildningen ska inte hantera de poliser som ska ut nu, säger hon.

En annan viktig fråga är huruvida polisutbildningen ska ge högskolepoäng eller inte.

– Jag tycker att det är konstigt att man inte får akademiska poäng för studier som håller akademisk nivå. Men frågan om utbildningen är högskolemässig eller inte måste högskoleverket avgöra. Jag är mycket mer intresserad av innehållet i utbildningen än av formen.

Utredningen ska vara klar i början av nästa år. Hur regeringen då kommer att göra är inte klart, men det är sannolikt att man kommer att utfärda tilläggsdirektiv. Det vill säga att man begär att hela eller delar av utredningen skrivs om.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst