Annons
Annons

Pan 3/07

3 maj 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

1) Åtalas för förolämpning

En polisassistent som är åtalad för förolämpning, alternativt tjänstefel, får behålla jobbet även om han döms i tingsrätten.

Enligt åtalet ska polismannen ha kallat en person för ”fitta” i samband med ett gripande. Själv nekar han till anklagelsen. Det var när en polispatrull kallades till en plats där en bil kördes av en misstänkt påverkad person som händelsen inträffade. När föraren skulle skyddsvisiteras blev han våldsam och slog och sparkade mot poliserna. Han blev senare dömd för bland annat vapenbrott, våld mot tjänsteman och rattfylleri. Personer som var med i bilen hävdar att de har hört en polis säga ”jävla fitta”.

Polismyndigheten där han arbetar anser inte att det finns anledning att avskeda polismannen även om han döms.

Pan skriver i sitt yttrande att det som beskrivs i åtalet är mycket klandervärt, men att det inte är så allvarligt att polisassistenten ska behöva bli av med jobbet.

Yttrande: Behåller jobbet

2) Löneavdrag för skott på rummet

En poliskommissarie får fem dagars löneavdrag efter att ha råkat avlossa ett skott i sitt tjänsterum.

Det var när kommissarien skulle ut på tjänsteuppdrag som han tog fram vapnet. Han tog bort magasinet, som han utgick från var tomt. Han gjorde också en kontroll i pipan, utan att se någon ammunition. När han gjorde en så kallad blindavfyrning avlossades vådaskottet mot nedre delen av en vägg.

Pan skriver att en polisman måste hantera sitt tjänstevapen så att det inte uppstår fara. Genom att hantera vapnet felaktigt har poliskommissarien brutit mot detta. Eftersom den ovarsamma vapenhanteringen skedde i tjänsterummet och inte i en lokal som är avsedd för vapenbruk, räcker det inte med en varning. Därför beslutar Pan att kommissarien får löneavdrag för fem dagar.

Beslut: Löneavdrag

3) Visade polislegitimation på krogen

En polisassistent får en varning efter att ha uppvisat sin tjänstelegitimation för en restauranggäst en sen kväll på krogen.

Det var förra våren som polismannen var ute på krogen. Efter att ha druckit två öl och en eller två drinkar visade han upp sin polislegitimation för en annan gäst och ordningsvakterna. Stämningen var irriterad vid tillfället och polismannen menar att han visade upp legitimationen för att förhindra ett eventuellt bråk. Han säger att han inte var märkbart påverkad av alkohol vid tillfället. Han anser också att ingripandet var motiverat och att han med minsta möjliga medel hade avstyrt en bråkig situation.

Åklagare har beslutat att inte inleda förundersökning, eftersom det inte fanns anledning att anta att något brott hade begåtts.

Pan hänvisar i sitt yttrande till polisförordningens skrivning om att en polis ska uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. Pan anser att han har åsidosatt det genom att åberopa sin ställning som polis. Polisassistenten får därför en varning.

Beslut: Varning

4) Hamnade i diskussion med ordningsvakt

En polisinspektör som visade sin polislegitimation för en ordningsvakt får en varning.

Det var när polisinspektören i alkoholpåverkat tillstånd skulle ta sig till ett pendeltåg på Stockholms central som han hamnade i diskussion med en ordningsvakt. Vakten upplyste honom om att han inte skulle komma till tåget den vägen vid den tiden på dygnet (det var efter midnatt). Diskussionen blev hetsig och till slut tog polisen fram sin tjänstelegitimation.

Pan anser att han har åberopat sin ställning som polis för att få tillgång till ett stängt område, och att detta strider mot polisförordningens skrivning om att man som polis ska uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. Därför beslutar Pan att ge polisinspektören en varning.

Beslut: Varning

5) Uppträdde olämpligt på Finlandsbåt

En polisassistent som bland annat visade sin polislegitimation när han var berusad på en Finlandsbåt får en varning.

Polismannen hamnade i en rörig situation när han gjorde en resa på en Finlandsbåt på sin fritid. Bland annat hamnade han i en diskussion med en annan passagerare, som har hävdat att polisen uppträtt störande mot några kvinnor i ett sällskap och påstått att han varit i tjänst, samt visat sin polislegitimation. När polismannen inte ville lämna sällskapet kontaktade den andra passageraren ordningsvakter ombord. Enligt ordningsvakterna var polisen onykter vid tillfället.

Polisassistenten säger själv att han tyckte att det andra sällskapet uppträdde hotfullt och att han då visade upp polislegitimationen för att avstyra ett slagsmål. Han har medgett att han var alkoholpåverkad vid tillfället.

Pan beslutar att ge polismannen en varning.

Beslut: Varning

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst