Elpistol fungerar bra i Finland

13 juni 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I Finland infördes elpistol i slutet av 2005 efter ett drygt års försöksverksamhet. Idag är 150 polispatruller i de större städerna utrustade med elpistoler.I Finland infördes elpistol i slutet av 2005 efter ett drygt års försöksverksamhet. Idag är 150 polispatruller i de större städerna utrustade med elpistoler.

Under försöksperioden användes elpistolen i 36 fall. I åtminstone två av dem undvek man att använda skjutvapen, visade utredningen efteråt. Det är förstås svårt att säga hur det hade gått utan elpistolen, det blir hypotetiskt, menar Tapani Hack vid det finländska inrikesministeriet. Han var ansvarig för försöksverksamheten och har god inblick i hur elpistolen har använts.

– Elpistolen användes vid typiska, vardagliga polisingripanden. Ett exempel var en aggressiv, drogpåverkad man som hotade sin mamma och två poliser med kniv i en lägenhet. En av poliserna blev trängd och var på väg att ta upp sitt vanliga tjänstevapen när kollegan sköt mot knivmannen med elpistolen. Han föll ihop direkt och tappade kniven. I den här situationen skulle det enda alternativet ha varit att skjuta med den riktiga pistolen, men det undvek man nu. Varken OC-spray eller batong hade räckt i det här läget, säger Tapani Hack.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst