Annons
Annons

Polisens västar tillräckligt säkra

30 augusti 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

När Fredrik Widén sköts till döds hade han skyddsväst på sig. Efter mordet har det varit diskussioner om hur säkra polisens västar egentligen är. Men både RPS och Polisförbundet anser att de är tillräckligt bra.När Fredrik Widén sköts till döds hade han skyddsväst på sig. Efter mordet har det varit diskussioner om hur säkra polisens västar egentligen är. Men både RPS och Polisförbundet anser att de är tillräckligt bra.

– Ja, västen är anpassad efter den skyddsnivå vi har beslutat att vi ska ha i Sverige. Det är svenska behov och förutsättningar. Det handlar till exempel om vilken typ av ammunition som finns ute i samhället, hur vanligt det är med andra vapen och tillhyggen som skruvmejslar och knivar till exempel, säger Pär Wärdig som är chef för avdelningen Polisteknik på Rikspolisstyrelsen.

Att bära skyddsväst är vardag för poliser i yttre tjänst. Den personliga västen har ett bra skydd mot pistolammunition, men inte mot gevärsammunition. Därför är västen också utrustad med en förstärkningsplatta.

– Då skyddar den, tillsammans med väven i västen, även mot ammunition som försvarets gamla 39B, den som också kallas för Cop Killer. Men den skyddar ju inte om kulan träffar vid sidan om plattan.

Klarar inte allt

Det finns även viss annan gevärsammunition som västarna inte klarar. De klarar inte heller ammunition som är specialgjord för att gå igenom ett material utan att deformeras. Svenska poliser kan ändå känna sig trygga med sina västar, menar Pär Wärdig på RPS.

– Absolut. Men västen klarar inte allt, då måste man upp i skyddsnivå så att man inte kan jobba. Då skulle västen vara så tung och stel att det inte går att röra sig i den, om den skulle skydda mot i princip allt. Det är en avvägning man måste göra.

Nya västar på gång

Den väst som används nu upphandlades 2003. Just nu håller man på med en ny upphandling, som ska vara klar i höst. De västar som kan bli aktuella måste uppfylla de säkerhetskrav som RPS bestämmer. Polisförbundet är, precis som i den förra upphandlingen, också med i arbetet med att upphandla nya skyddsvästar.

– Tekniken går ju framåt och då måste vi följa med, säger Erling Staxäng, ansvarig för arbetsmiljöfrågor i Polisförbundets styrelse. Med tiden kommer vi säkert att få västar som både är säkrare och har bättre komfort. Men det viktigaste är ändå att poliserna har rätt utbildning och rätt utrustning för uppdraget.

Både Polisförbundet och RPS är inne på tankar om att en möjlighet kan vara en mer flexibel väst i framtiden. En väst som bättre kan anpassas efter det uppdrag som ska utföras. Hur det blir med det visar sig när upphandlingen är klar någon gång under hösten.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst