Annons
Annons

Svenska i styrelsen för europeiska polisfacket

27 november 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Lillemor Melin Sving är inte bara förste vice ordförande i Polisförbundet. Hon har precis valts in som första kvinna i styrelsen för EuroCop, det europeiska polisfacket.Lillemor Melin Sving är inte bara förste vice ordförande i Polisförbundet. Hon har precis valts in som första kvinna i styrelsen för EuroCop, det europeiska polisfacket.

Spännande men lite läskigt. Så beskriver Lillemor Melin Sving hur det känns att ta plats i EuroCops styrelse. Och det handlar inte om någon liten organisation, utan om en federation av 25 polisfack­liga organisationer från 18 europeiska länder.

EuroCop bildades för ganska precis fem år sedan och driver bland annat frågor som att polisens uppgifter inte ska privatiseras och att polisutbildningen ska vara likvärdig i olika länder. Men det finns fler saker på agendan.

– I grunden handlar det om att poliser ska ha anständiga anställningsvillkor, en bra ut bildning och ordentlig lön eftersom detta är ett led i att förhindra korruption, säger Lillemor Melin Sving.

Det finns en del skillnader mellan att arbeta fackligt i Sverige och att arbeta fackligt i EuroCop.

– Många länder i Europa ligger fortfarande efter Sverige. I vissa länder är det till exempel inte självklart att man får jobba fackligt. Det går helt enkelt inte att ta vissa frågor för givet.

Lillemor Melin Sving tror att det är bra för jämställdheten att hon som kvinna nu har blivit invald i styrelsen för EuroCop.

– Alla beslutande organ behöver representeras av båda könen. Jag har därför en viktig funktion att fylla. Med mig i styrelsen kommer självklart jäm­ställdheten att lyftas.

Vad är EuroCop:

– Federationen EuroCop har över 530 000 medlemmar i 18 länder.

– EuroCOP bildades 2002 och har säte i Luxem­burg.

– Organisationen är par­tipolitiskt och religiöst obunden.

– Styrelsen i EuroCOP träf­fas tre dagar per månad.

EuroCOP arbetar för att:

– polisanställda ska vara representerade i Europa genom en enda stark orga­nisation

– arbeta aktivt för frihet, rättvisa och säkerhet

– polisens uppgifter inte ska privatiseras

– åstadkomma en effektiv polis under demokratisk kontroll

– utveckla likvärdig utbild­ning för poliser

– poliser ska ha civil status

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst