Annons
Annons

Stefan Strömberg får sparken

6 december 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter bara tre år som rikspolischef fick Stefan Strömberg på fredagen sparken av justitieminister Beatrice Ask. Den senaste tidens massiva kritik från polisorganisationen blev för mycket.Efter bara tre år som rikspolischef fick Stefan Strömberg på fredagen sparken av justitieminister Beatrice Ask. Den senaste tidens massiva kritik från polisorganisationen blev för mycket.

– Arbetet med att utveckla svensk polis går in i en ny fas. Rikspolischefen och jag är eniga om att det är bäst att det arbetet leds av en ny rikspolischef, sa Beatrice Ask på en pressträff en stund efter att hon haft ett möte med Stefan Strömberg.

De senaste dagarnas turbulens var bara toppen av ett isberg. Det har funnits ett djupt och utbrett missnöje med rikspolischefens sätt att leda svensk polis, både inom och utanför organisationen. Strömbergs vilja att bilda ett svenskt FBI är ett exempel på en fråga där han har gått på tvärs med regeringen. Bland många poliser har Strömbergs direktiv om att mäta verksamheten med kvantitativa mål, till exempel antal pinnar och ”blås”, varit en frustration för många. Och på torsdagen publicerade DN Debatt en artikel där tre ordföranden i Polisförbundets chefsföreningar går ut öppet med missnöjet.

– Vi har under en längre tid fått signaler om att chefer på olika nivåer inom Polisen är missnöjda. Eftersom det är cheferna som i sin tur ska motivera och engagera poliserna så var det viktigt att ta dessa signaler på allvar, säger Jan Karlsen, ordförande i Polisförbundet.

En annan del i kritiken mot Strömberg är hans inställning till polisforskning, vilket Polistidningen skriver om i en annan artikel. Till exempel ville han stoppa en kursbok, Stefan Holgerssons ”Yrke: polis”, på polisutbildningen. Enligt flera forskare var det en del av ett försök att styra den fria vetenskapen och tysta kritiker.

Nu börjar sökandet efter en ny rikspolischef och enligt Polisförbundet är det nödvändigt att man funderar noga över vilken kompetens som den nye rikspolischefen ska ha.

– Svensk polis står inför stora utmaningar de kommande åren. Det handlar om att möta den organiserade brottsligheten och att bidra till ett tryggt samhälle. Ska vi klara uppdraget behövs en chef med god förmåga att leda polisverksamheten, säger Karlsen.

Stefan Strömberg kommer från den första januari att arbeta i justitiedepartementet med titeln generaldirektör. Då kommer Bengt Svenson, som nu är chef för polisavdelningen på RPS, att ta över som tillförordnad rikspolischef.

Fackliga reaktioner

Polistidningen har ringt runt till några fackliga företrädare för att få deras syn på att Stefan Strömberg måste avgå. Frågorna som ställdes var:

1. Vad var avgörande när Strömberg fick sparken?

2. Vad händer med svensk polis nu?

3. Vem blir ny rikspolischef?

Charlie Magné, ordförande chefssektionen i Skåne. En av tre poliser som undertecknade den debattartikel i DN som blev början på Strömbergs fall.

1. Jag vågar inte spekulera.

2. Vi jobbar på som vi alltid har gjort och försöker hjälpa allmänheten. Min förhoppning är att det lokala inflytandet ökar.

3. Jag har inte hunnit fundera på det. Det finns många som är dugliga.

Trodde du i förväg att er DN-artikel skulle få en så dramatisk effekt som den fick?

– Vi förstod att det skulle bli stora konsekvenser. Men vårt mål var att nå ut med information och få till stånd en förbättring.

Per-Åke Hammarnäs, ordförande förbundsområde Västra Götaland.

1. Det som till slut fick bägaren att rinna över var skrivelsen från polischeferna.

2. Förhoppningen är att regeringen har täta kontakter med polisförbundet i samband med att den nya rikspolischefen tillsätts. Det gör inget om det tar några veckor extra bara det blir bra.

3. Jag har inte några insikter i processen. Men visst vore det bra om det blir en kvinna?

Bengt Håkansson, ordförande förbundsområde Skåne.

1. Kritiken från chefssektionerna tog hårt. Men Strömbergs ledarstil har länge varit ett problem och ledarfrågor är tunga inom polisen.

2. Det beror mycket på vem som efterträder Strömberg. Jag hoppas att det inte blir en person som bara ser till det mätbara inom polisverksamheten.

3. Jag kan bara spekulera. Men det finns ett antal mycket kompetenta personer.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst