Annons
Annons

”Prislappen för pensionen är för dyr”

16 januari 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Kritiska röster mot avtalet har höjts på en del ställen i landet, särskilt från Stockholm och Skåne.Kritiska röster mot avtalet har höjts på en del ställen i landet, särskilt från Stockholm och Skåne.

I förbundsområde Stockholm är styrelsen och många medlemmar kritiska till det nya avtalet.

– Det finns en stor oro för vad det kommer att innebära här, säger Andreas Strand som är ledamot och löneansvarig i förbundsområdesstyrelsen.

Vad är ni mest kritiska mot?

– Vi anser att prislappen för uppgörelsen om avsättning till pension är för dyr. Den förlängda arbetstiden och försämringen av ob-ersättningen är ett för högt pris att betala.

Hur skulle ni vilja ha det i stället?

– Ett vanligt löneavtal med en begränsad avsättning till pensionsfonden (Kåpan Extra), från de vanliga löneökningarna. Det tror vi hade varit det absolut bästa. Om vi fick bestämma så skulle vi vilja fortsätta att förhandla själva med myndigheten i Stockholm, som det har varit de senaste två avtalsperioderna.

Nu är ju avtalet tecknat – hur ska ni göra nu?

– När vi ser helheten kommer vi att titta på hur mycket det slår mot skiftespersonalen. Sedan ska vi ha en bred och demokratisk process, först med ett förbundsområdesråd, där vi diskuterar hur vi ska hantera de förmodade försämringarna.

I debatten förekommer det röster som vill att Stockholm ska bryta sig ur Polisförbundet och bilda ett storstadsförbund – hur ser du på det?

– Här i Stockholm har vår framtidsgrupp, som bildades efter representantskapet i Malmö 2006, skrivit en rapport om frågan. Den ligger nu hos förbundsområdesrådet och ska behandlas under året. Frågan är inte död, men ligger på is.

Det finns en namninsamling på internet, för att riva upp avtalet. Vad tycker du om det?

– Det är bra att folk ute i leden engagerar sig, precis som i uniformsfrågan. Det här ger uttryck för ett missnöje som finns. Jag tycker att man ska se det som ett bevis för att förbundet lever. Det hade varit värre om det var tyst, i tider när folk vill lämna facket och inte engagera sig.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst