Annons
Annons

”Arbetstiden är en del i en helhet”

10 juni 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det nya nationella arbetstidsavtalet för poliser skrevs under i mars. Många medlemmar har frågor kring avtalet och undrar vad det kommer att innebära för just dem. Lars-Göran Stålberg är ombudsman på Polisförbundet och arbetar med arbetstidsfrågor.Det nya nationella arbetstidsavtalet för poliser skrevs under i mars. Många medlemmar har frågor kring avtalet och undrar vad det kommer att innebära för just dem. Lars-Göran Stålberg är ombudsman på Polisförbundet och arbetar med arbetstidsfrågor.

Vilka är de vanligaste reaktionerna?

Det vanligaste är att enskilda medlemmar har åsikter och frågor om hur det blir just för dem. Men det är också många som undrar hur vi kunde gå med på en förlängning av arbetstiden. Det var olyckligt att vi från början kallade det för ett avtal när det i själva verket är flera. Arbetstiden är en del i en helhet, och försämringarna på den punkten vägs upp av fördelar i andra delar.

När börjar avtalet gälla?

Den första oktober i år. Men av praktiska skäl kanske det inte kan tillämpas fullt ut förrän något senare. Till exempel behöver arbetsgivaren ta fram ett nytt datastöd och det kan göra att det drar ut på tiden.

Får alla förlängd arbetstid?

Ja. Även de som arbetar 40 timmar i veckan får det, eftersom den arbetstidsreduktion, som tidigare fanns i form av kortare arbetstid före vissa helgdagar, försvinner. För dem ökar arbetstiden med cirka 12 minuter i veckan. I avtalet är parterna överens om att arbetstiden som mest ska öka med en timme i veckan, som en del i finansieringen av pensionsavsättningarna för poliser. Den som får en väsentligt ökad arbetstid ska kompenseras ekonomiskt för detta i särskild ordning. Förhandlingar om hur kompensationen slutligen ska bli pågår just nu i myndigheterna och ska gälla från den första oktober.

Stämmer det att en del får kortare semester?

Nej. Alla har lika mycket semesterrätt som tidigare. Däremot är en effekt av avtalet att det kan bli något ”dyrare” att ta ut semester när arbetstidsmåttet ökar. Så är det för övrigt redan nu.

Du kan läsa mer om de nya avtalen på Polisförbundets hemsida – www.polisforbundet.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst