ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Brandkåren kräver poliseskort i Rosengård

Publicerad 2008-08-26

Aktuellt När det brinner i Rosengård står brandbilarna och väntar på polisen innan släckningsarbetet kan påbörjas. Stenkastning och dödshot från barn och ungdomar har lett till att brandkåren vägrar gå in i området utan polisskydd.

– Varken polis eller räddningstjänst ska behöva arbeta under sådana här förhållanden, säger Börje Aronsson, närpolischef i Rosengård.

Anlagda bränder i stadsdelen Rosengård är mer eller mindre vardagsmat för räddningstjänsten vid Jägersros brandstation i Malmö. Ofta väntar barn och ungdomar vid brandplatsen och stundom uppstår hotfulla situationer där brandmännen attackeras med stenar och ägg under släckningsarbetet.

I mitten av juni blev en brandman utsatt för dödshot och under samma släckningsinsats blev både polis och brandkår måltavlor för äggkastning. Vid en utryckning dagen därpå attackerades en brandbil med stenar. Sedan dess kräver räddningstjänsten poliseskort för att gå in och släcka bränder i stadsdelen.

Närpolischefen Börje Aronsson understryker att det mestadels är barn som ligger bakom attackerna:

– Vi försöker identifiera dem som kastar och har fått fatt ett antal av dem. Samtliga är under femton år. Två killar har erkänt trettio anlagda bränder. Den ene är fjorton år, den andre femton.

Snart kameror på brandbilarna

Attila Jensen är distriktschef för bland annat räddningstjänsten i Jägersro:

– Att vi står och väntar på poliseskort är numera rutin, men det är upp till varje räddningsledare att göra en egen bedömning. Vid exempelvis en lägenhetsbrand klockan fyra på morgonen är det sannolikt att vi går in direkt, utan polisskydd.

De anlagda bränderna där brandmännen riskerar att bli attackerade inträffar oftast i bilar, soprum och liknande, berättar Attila Jensen. Polisskyddet är emellertid ingen garanti mot överfall:

– Senast för några veckor sedan hade vi en incident där både poliser och brandmän fick sten på sig. Nu har vi laminerat rutorna på brandbilarna så att de ska klara stenkastning. Dessutom har vi ansökt hos länsstyrelsen om att få utrusta bilarna med kameror.

Enligt Atilla Jensen startade attackerna mot brandmän vid moskébranden i Malmö 2003:

– Stämningen blev då så hotfull att räddningsledaren tvingades låsa in sig i ledningsfordonet och övervägde att avbryta släckningen innan ett stort antal poliser anlände. Sedan dess har hot och stenkastning i Rosengård bara blivit värre för vår del.

Ulf Eliasson