Annons
Annons

Förundersökning om ”Niggersson”

9 februari 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter uppgiften om att det har förekommit rasistiska namn i samband med utbildning hos polisen i Skåne har chefsåklagare Jörgen Lindberg beslutat att inleda en förundersökning. Brottsrubriceringen är hets mot folkgrupp.Efter uppgiften om att det har förekommit rasistiska namn i samband med utbildning hos polisen i Skåne har chefsåklagare Jörgen Lindberg beslutat att inleda en förundersökning. Brottsrubriceringen är hets mot folkgrupp.

Det var när Malmöpolisen hade internutbildning förra våren som det enligt uppgifter ska ha använts fiktiva namn som exempelvis ”Neger Niggersson”. Och det är detta som chefsåklagare Jörgen Lindberg vid Riksenheten för polismål nu har inlett en förundersökning om. Det kan handla om hets mot folkgrupp.

Den senaste tidens uppgifter om hur poliser har uttalat sig rasistiskt på film, fotograferat sig själva nakna med tjänstevapen och filmat en narkotikapåverkad man på psykakuten, har gjort många upprörda. Bland annat har de rasistiska uttalandena i Rosengård JO-anmälts av en privatperson. Rikspolischef Bengt Svenson sa i ett uttalande att det är fullständigt oacceptabelt att poliser har en sådan attityd och ett sådant språkbruk, och Polisförbundets ordförande Jan Karlsen efterlyser bättre utbildning i etiska frågor och tydligare etiska riktlinjer för poliser.

Ingen av de tidigare händelserna har resulterat i någon brottsutredning. När det gäller poliserna som kallade ungdomar i Rosengård för ”apajävlar” beslutade åklagaren att inte inleda förundersökning, eftersom uttalandet inte hade skett offentligt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst