Ord är viktiga och betyder något – eller inte. I Göteborg har floskeltrötta poliser lanserat ett eget bingo för att markera mot uttrycken som de tycker att det har gått inflation i samband med omorganisationer.
Ord är viktiga och betyder något – eller inte. I Göteborg har floskeltrötta poliser lanserat ett eget bingo för att markera mot uttrycken som de tycker att det har gått inflation i samband med omorganisationer.
”Äga frågan”, ”i min värld”, ”resultatdialog” … Mötenas, de stora greppens, omorganisationernas och konsulternas ord är välkända för de flesta med ett arbetsliv.
För fyra år sedan skapade polisinspektör Göran Ekborg och polisassistent Bertil Wikström vid utredningsenheten i Göteborg sitt floskelbingo, ett utslag av irritation men också ett försök att på ett skämtsamt sätt peka på ett problem.
Nu tycker de att spelet, som uppdaterats med nya ord efter förslag från kollegorna, är aktuellare än någonsin.
– Vi gick och ondgjorde oss över uttryck och ord som vi uppfattade som rent skitsnack, men det är ju inte så konstruktivt och då ställde vi samman flosklerna och gjorde en spelplan, säger Göran Ekborg.
Han fortsätter:
– Länge var ”implementera verksamheten” och ”renodla” modeorden för dagen och det kunde vi väl stå ut med. Men sedan ökade flosklerna lavinartat i antal medan kvaliteten sjönk, det blev nästan ett arbetsmiljöproblem.
Enligt Bertil Wikström har det hänt att chefer har tagit illa vid sig då de fått höra om spelet. Men de flesta har reagerat med humor och skrattat. Samtidigt understryker han att syftet inte är att göra någon ledsen.
– Absolut inte. Det rör sig om ett pedagogiskt grepp för att få folk att tänka efter. När jag själv faller in i att använda en massa ord som ska låta fint men betyder väldigt lite vill jag gärna att kollegorna ropar bingo.
Göran Ekborg berättar att det i flera fall har gått så långt att uttryck och ord bollas fram och tillbaka på arbetsmöten utan att någon vet vad de egentligen betyder. Ett exempel är ”som på bröllop”.
– Tydligen användes det ofta på ledningsnivå och betyder att man ska samsas och jämka. Efter ett tag sipprade det ner i organisationen och vi fick höra det till leda. Till slut frågade någon chefen om betydelsen och fick till svar att det visste han inte men att han skulle kolla.
Inte heller Göran Ekborg upplever att hans chefer har reagerat negativt på floskelbingot. Snarare anser han att det stora problemet är att det överhuvudtaget behövs.
– I grunden handlar det om att folk inte vågar säga ifrån naturligt om de tycker att något är fel, en kultur av tystnad är spridd.
Mats Lundberg, ledamot i Polisförbundets styrelse, tror inte att det är en slump att floskelbingot sett dagens ljus just i Västsverige.
– Utan att överdriva kan jag säga att Göteborgspolisen nog har varit extra utsatt för rejäla floskler på grund av extremt många organisationsförändringar.
Han nämner mitten av 1990-talet då närpolisreformen genomfördes. Göteborg och Bohuslän sammanfördes för att ett par år senare slås ihop med Västra Götaland. I den senare förändringen splittrades bland annat kriminalpolisverksamheten upp.
Nya förändringar rörande centrala Göteborg följde och 2009 revs organisationsstrukturen i polisområde Storgöteborg upp igen. Snart började planeringen för att skapa en myndighet.
– Det har varit så många omorganisationer på så kort tid, floskelbingot ser jag som en underfundig reaktion.
Så här funkar floskelbingo:
- Floskelbingo spelas vid sammankomster om hur förändringsarbetet fortlöper.
- När spelaren hör en floskel, ord eller fras, kontrollerar han eller hon om ordet finns med på spelbrickan och markerar eventuellt med sin penna.
- När någon har fått fem ”duttar” i rad, vågrätt eller lodrätt, så ropar denne högt och tydligt BINGO.
Vad tycker du om floskelbingot?
Mejla gärna din synpunkt!
Via Twitter har det kommit in ”saknade” ord:
- Laga efter läge
- klustergrupp
- processägare
- synergieffekt
- sitta still i båten
- tillsätta en tvärgrupp
- lågt hängande frukt
- det är ett arbetsgivarbeslut
- man ska inte sminka grisen