Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Nina Eilenberg Wemrin
Nina Eilenberg Wemrin

TEMA GRÄNSSÄMJA. Samarbetet med Danmark har minskat under senare år. Ett ofrånkomligt resultat av en allt mer pressad arbetssituation, enligt Nina Eilenberg Wemrin, ordförande Polisförbundet Malmö.

Samarbetet med Danmark har minskat under senare år. Ett ofrånkomligt resultat av en allt mer pressad arbetssituation, enligt Nina Eilenberg Wemrin, ordförande Polisförbundet Malmö.

norden6TEMA GRÄNSSÄMJA. För fyra år sedan skrev Polistidningen om fellespatrulleringen som innebär att danska och svenska poliser patrullerar tillsammans på Öresundsbron, i Malmö och i Köpenhamn. Projektet startade 1999 och tanken var då att patrulleringen skulle ske på daglig basis, ett symbolladdat prov på den dansk/svenska integrationen.

Sedan dess har mycket hänt.

– Tidigare hade vi ett utbyggt samarbete, men det har rationaliserats bort. Fellespatrulleringen  som jag själv deltagit i förekommer inte längre vad jag vet. Vi har fullt upp med det akuta på vår sida av bron, säger Nina Eilenberg Wemrin.

Nina Eilenberg Wemrin
Nina Eilenberg Wemrin

Hon nämner att det inte bara är svensk polis som genomgår en omfattande omorganisation. Också danskarna har genomfört en liknande procedur, med allt vad det innebär. Men framförallt lyfter hon att situationen är ohållbar på grund av pressen som arbetet med gränskontroller innebär och att den grova brottsligheten har ökat.

– Vi har i princip en skjutning per vecka och pressen är oerhörd. Inget samarbete pågår eller planeras. Men det är ju klart att patrullerna ibland stöter på varandra vid bron.

Men enligt Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i Malmö, stämmer det inte att fellespatrulleringen är historia. Över somrarna dras emellertid patrulleringarna in och hur det blir till hösten är oklart eftersom den ansvariga chefen i Danmark har slutat och någon ny kontaktperson inte är tillsatt.

– Vi får se när det blir igen, men tanken är att det ska starta till hösten och genomföras var sjätte vecka.

När skedde den senaste fellespatrulleringen?
– I våras.

 

MER TEMA GRÄNSSÄMJA:

Norge: ”Ofta större resurser på andra sidan gränsen”

Finland: Finsk polisbuss fylld med utrustning

Lagändring ska underlätta samarbete

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser