Annons

Annons

Tyst minut via Rakel

17 juni 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Vartannat år, med start den 5 oktober, kommer Polisens minnesdag uppmärksammas med en ceremoni i Kungsholmens kyrka i Stockholm.

Vartannat år, med start den 5 oktober, kommer Polisens minnesdag uppmärksammas med en ceremoni i Kungsholmens kyrka i Stockholm.

Polisens minnesdag

… har instiftats för att hedra anställda inom Polismyndigheten och Säkerhetspolisen som omkommit till följd av tjänsteutövning, och äger i år rum lördag 5 oktober.

De närmsta familjerna till de omkomna kommer att bjudas in till minnesceremonin. I mån av plats kommer även kollegor att få delta och då ges förtur till de som jobbat nära de som ska hyllas.

De som kommer att uppmärksammas är de som avlidit sedan år 1965 till följd av brott eller olyckor i sitt tjänsteutövande eller vid resor till eller från uppdrag. Till exempel är hälften av de som kommer att hyllas personer som omkom vid förlisningen av Estonia den 28 september för 25 år sedan. Det berättas Lars Hallberg, ordförande i den arbetsgrupp som utformar minnesdagen.
För de som inte kan delta på plats, kommer en tyst minut att påannonseras via Rakel, samtidigt som ceremonin pågår. Det kommer också att finnas en digital minnesplats på Intrapolis, där anställda på Polismyndigheten kan skriva sina egna minnesord om kollegor.

Tidigare har det talats om att dagen ska få en officiell beskyddare. Prins Charles är beskyddare av den engelska motsvarigheten till minnesdagen för poliser. Carl XVI Gustav har tillfrågats om att närvara den femte oktober.
– Men tyvärr har varken han eller någon av de andra medlemmarna av kungahuset möjlighet, säger Lars Hallberg.
Hur minnesdagen ska te sig de år då ceremonin i Kungsholmens kyrka inte hålls är ännu inte helt klart, utöver den tysta minuten och den digitala minnesplatsen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst