Det var i december 2016 som polisen gick på konsert tillsammans med sin särbo. Under första låten hamnade han i handgemäng med en man på stolsraden framför, då denne inte velat sätta sig ner. Polisens särbo hade nyligen opererat sin fot och hade svårt att stå, varför de köpt sittplatser.
Det hela slutade med att polisen åtalades för misshandel. Detta ogillades i tingsrätten, men överklagades till hovrätten som dömde polisen för misshandel av normalgraden. PAN (Polisens personalansvarsnämnd) hade beslutat att han skulle avskiljas från sin tjänst om domen avsåg misshandel som inte var ringa. Han avskedades den 28 november 2018.
Under tiden som utredningen och rättsprocesserna pågick fortsatte polisen att arbeta som livvakt på en personskyddsgrupp. Han har tidigare arbetat 15 av sina 34 år som polis inom Säpo. Hans arbetsgivare på polisregion Stockholm har i samband med att han avskedades uttryckt att de ville att han skulle jobba kvar.
I augusti 2019 valde Polisförbundet att gå vidare med ärendet till Arbetsdomstolen. Detta då varken tingsrätten eller hovrätten i sina domar kunnat fastställa vem som utdelat det första slaget. Enligt förbundsjurist Jonas Wiberg är inte domen i sig bevisning stark nog.
Under dagens huvudförhandling frågar Polismyndighetens ombud bland annat polisen om varför han inte gick till läkare för att få sina skador dokumenterade. Han svarar att han nog inte trodde att det skulle bli någon rättsprocess.
– Jag såg mig hela tiden som den som i så fall skulle vara målsägande.
Arbetsgivaren, som företräds av Arbetsgivarverket, står fast vid att en dom för misshandel som inte är ringa räcker för avsked. Arbetsgivarverkets jurist Cecilia Bergman menar att staten inte ifrågasätter huruvida han är en lämplig polis utan att det är en förtroendefråga.
– Allmänhetens förtroende för Polismyndigheten är viktigare än att han ska få behålla jobbet, säger hon i sin slutplädering.
Arbetsdomstolens dom kommer att meddelas senast 26 augusti.