Annons
Annons

Kvällspatrull ska trygga Rinkebypoliser

Att komma på plats på den nya polisstationen i Rinkeby har tagit många år. En stor fråga har varit hur poliserna säkert ska kunna ta sig till och från jobbet. Men inför öppningen finns lösningar på plats.
5 augusti 2020, 00:00

– Jag tycker att arbetsgivarna har varit duktiga här och följt upp de riskbedömningar som gjorts. Sedan återstår det såklart att se hur det blir när verksamheten flyttat hit, säger Patrik Gustavsson, huvudskyddsombud i polisområde Stockholm Nord.

image1
Patrik Gustavsson, huvudskyddsombud i polisområde Stockholm Nord.

Han påpekar också att de extra resurser som tillförts Järvaområdet har tagit skruv och det brottsförebyggande arbetet där har förbättrat säkerhetsläget betydligt. Den sociala oro som fanns för några år sedan har i princip försvunnit.

Det bekräftas av Jörgen Ohlsson, projektansvarig för den nya stationen.
– Vi har samarbetat mycket med staden och bland annat har vissa problematiska ”häng” byggts bort. Att det har satts upp kameror har också hjälpt.

Parkeringsplatser för personalens egna bilar har varit en knäckfråga under färdigställandet av den nya polisstationen. Foto: Thèrése Skoglund Shekarabi

Vägen till och från jobbet för de poliser och civila som ska jobba där har, förutom själva skalskyddet, varit en genomgående stor fråga inför bygget och flytten. När Polistidningen gjorde ett reportage på plats 2016 var det flera som funderade på om de ens ville flytta med. De var rädda att bli förföljda från jobbet eller få däcken sönderskurna.
– Nu får jag inga signaler om att folk slutar för att vi flyttar hit. De som fått komma hit och se lokalerna är tvärtom väldigt positiva till att få jobba på en fin polisstation.
Att polisstationer generellt är eftersatta är ingen nyhet, och här säger Jörgen Ohlsson att man varit noga med att det ska bli bra från början.

Jörgen Ohlsson
Jörgen Ohlsson

Enligt Jörgen Ohlsson tror man sig ha löst problemet med parkeringsplatser för personalens bilar genom att hyra in sig i en intilliggande byggnad. Parkeringsfrågan har varit en svår nöt att knäcka då man inte fått fysiskt utrymme att bygga nytt.
– Sen är det ju svårt att veta hur många som faktiskt behövs innan verksamheten är igång.

Det kommer också vikas en extra kvällspatrull under hösten, som ska finnas där för att säkra kollegornas väg till och från jobbet om det behövs.
– Det kan handla om att följa med till tunnelbanan eller hålla koll vid entrén, säger han.

Den 1 september flyttar hela verksamheten inom lokalpolisområde Rinkeby in i huset och kommer utgå därifrån i stället för Solna.
– Sedan är ju tryggheten någonting som vi håller koll på och vi har lösningar att ta till om läget skulle förändras, säger Jörgen Ohlsson.

Läs mer om Rinkebystationen här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst