Annons

Annons

Håll ögonen öppna

Samma dag som domen för mordet på Andreas Danman kom, bytte 707 polisstudenter silverklaffar till guldklaffar och blev polisassistenter. Att se deras glädje och samtidigt all sorg och ilska i samma flöde. Det påminde om polisyrkets kast mellan kontraster.

De senaste månaderna har varit mörka för polissverige. 30 juni mord, 3 oktober dödsolycka. För familj, vänner och nära kollegor, bottenlös tomhet, smärta och förtvivlan. Jag tänker också på att många vittnar om att krishanteringen inom Polisen fungerat bra efter båda händelser. Man ska givet göra allt för att undvika tragedier, men när de händer, ta hand om såren. Låta dem blöda, smärta, riva, förtvivla. Sen läka bit för bit. För att till slut bli ett ärr som går att leva ett liv med.

Det verkar alltså som att Polisens krishantering funkar när det verkligen är kris. Ibland genom det egna krisarbetet och stöd av kollegor, ibland genom att slussa vidare till annan profession. Men sen då? Vad händer om reaktionen kommer sen när man står mer ensam, om krisen fortsätter? Krishantering är också att följa upp. Långsiktighet. Att fortsätta hålla ögon och öron öppna. Kanske desto viktigare om det inte ges svar på viktiga frågor i en rättslig process.

Hur, eller om, man reser sig, hur man fortsätter orka. Fortsätter orka vara polis. Fortsätter orka vara människa. Det är nog viktigt att uppmärksamma, reflektera över och prata om länge till.

”Jag har inte levt en enda dag sedan Andreas dog.” Orden kommer från Andreas Danmans gravida sambo under rättegången. En kväll i juni, när sommaren skulle vara som bäst, dog den finaste och snällaste människa hon någonsin träffat, när han skulle göra Biskopsgården till en tryggare plats på jorden.

En annan polis skriver på Twitter: ”Efter att ha läst igenom FUP och följt rättegång under de senaste dagarna har jag reflekterat mycket och upplevt min lilla del i händelsen på nytt, känslorna, ilskan, sorgen, hur det kändes att komma hem från jobbet och falla ihop på altanen och tröstas av min 6 åriga dotter.”

Hur, eller om, man reser sig, hur man fortsätter orka. Fortsätter orka vara polis. Fortsätter orka vara människa. Det är nog viktigt att uppmärksamma, reflektera över och prata om länge till. I alla fall om vi vill att fler silverklaffar ska bli till guld.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst