Annons

Annons

”Arbetsmiljö är fokus för mig”

Denna vecka presenterar vi de fem kandidaterna som vill ta över som ordförande för Polisförbundet. En ny kandidat varje dag. Först ut i bokstavsordning: Patrik Danielsson.
28 februari 2022, 08:20


Patrik Danielsson

Ålder: 53 år.
Heltidsfacklig sedan:
2016.
Nuvarande fackligt uppdrag:
Nationellt huvudskyddsombud, ledamot förbundsstyrelsen och styrelsen förbundsregion Bergslagen.
Bor:
Arvika. Jobbar mestadels i Stockholm. Kommer från Åsele, Västerbotten.
År i tjänst:
Började polishögskolan 1989.

Vad har du jobbat med som polis?
– Jag började min bana som vanlig ordningspolis på Norrmalmspolisen i Stockholm. Jag har till största delen varit inom den uniformerade delen av polisyrket, som ordningspolis, yttre befäl och chef över det vi i dag kallar lokalpolisområde. Jag har också varit på utlandstjänst för FN två gånger, som militärpolis i Bosnien-Hercegovina och som polisiär rådgivare i Somalia.

Varför blev du polis?
– Jag hade två drömmar: den ena var att bli stridsflygare, den andra var att bli polis. Jag gjorde tester till stridsflygare, men som de flesta andra åkte jag ut. Då var valet ganska klart. Två grannar var poliser och på något sätt tyckte jag det kändes spännande. Du har en viktig funktion i samhället.

Varifrån kommer ditt fackliga engagemang?
– Jag halkade in på den banan mest för att jag hade massa åsikter och tyckte och tänkte om vad som var bra och inte bra. När jag blev arbetsledare och chef föll det bort. Men sen efter omorganisationen när facket kom och frågade om jag ville bli huvudskyddsombud väckte det mitt intresse att jobba för att få bästa arbetsmiljön för mina kollegor. Jag hade synpunkter på omorganisationen och var faktiskt på väg att söka mig bort från Polisen.

Vilken är din fackliga hjärtefråga?
– Arbetsmiljö är fokus för mig. Att alla ska ha så bra arbetsmiljö som de kan är en oerhört väsentlig del. Rätt förutsättningar, utrustning och utbildning.

Tycker du att Polisförbundet behöver förändras – i så fall hur?
– Den frågan vill jag faktiskt passa på. Jag har inte haft intervjun med valberedningen än och vill ta den där först.

Bakgrund:
I juni förra året meddelade Lena Nitz att hon kommer avgå efter tolv år som ordförande för Polisförbundet. En ny ska väljas på kongressen i september. Nyligen presenterades fem kandidater som valberedningen fått fram i en första vända. Nu arbetar valberedningen med att välja ut en slutlig kandidat att föreslå för kongressen. Vem det blir presenteras i juni.

Vi har ställt samma frågor till alla kandidater. De presenteras i bokstavsordning, efter efternamn, i följande ordning:

Måndag: Patrik Danielsson
Tisdag: Tomas Stjernfeldt
Onsdag: Katharina von Sydow
Torsdag: Fredrik Westin
Fredag: Sophia Willander

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst