Annons

Annons

”Får inte tappa bort den fackliga grundtanken”

Denna vecka presenterar vi de fem kandidaterna som vill ta över som ordförande för Polisförbundet. En ny kandidat varje dag. I dag nummer två i bokstavsordning: Tomas Stjernfeldt.
1 mars 2022, 09:17


Tomas Stjernfeldt

Ålder: 44 år.
Heltidsfacklig sedan:
2013.
Nuvarande fackligt uppdrag:
Förste vice ordförande Polisförbundet, suppleant styrelsen förbundsregion Syd.
Bor:
Växjö. Jobbar i både Växjö och Stockholm. Född i Kosta.
År i tjänst: Klar polis 2006.

Vad har du jobbat med som polis?
– De första åren jobbade jag i Malmö, som utredare, sen som ingripandepolis och närpolis. Sen flyttade jag hem till Växjö igen och började som ingripandepolis. Jag var också befäl på ledningscentralen i två, tre år, men när den flyttade till Kalmar gick jag tillbaka till ingripandeverksamheten. Där har jag fortfarande min grundplacering. Det har varit den som fallit sig naturligt för mig. Det är som många säger, man vet inte från en dag till en annan vilka arbetsuppgifter man får.

Varför blev du polis?
– Det är en nästan existentiell fråga exakt varför det blev som det blev. Men jag avskyr orättvisor. Den starke ska inte köra över den svage. Då måste någon skydda och hjälpa den svage. Det uppdraget är det finaste man kan ha.

Varifrån kommer ditt fackliga engagemang?
– Det är två sidor av samma mynt – varför polis, varför facklig. Jag knyter sällan näven i fickan utan gör något åt det som är fel. Jag har haft någon form av fackligt engagemang i större delen av mitt vuxna liv. Var elevskyddsombud på gymnasiet och liknande under värnplikten. På universitetet när jag läste internationella samhällsvetarprogrammet blev jag studentfackligt engagerad, och på polisutbildningen ordförande i studerandeföreningen.

Vilken är din fackliga hjärtefråga?
– Utvecklingen av yrkesrollen, vad behöver vi för utbildning för att klara av det här? Villkorsfrågorna – bra arbetstider, god arbetsmiljö, bra löner.

Tycker du att Polisförbundet behöver förändras – i så fall hur?
– Ja, förändring måste alltid till. Vi får exempelvis väldigt många nya unga medlemmar på kort tid nu, det kommer vi behöva hantera. Vilka behov och krav ställer de? Har de andra förväntningar på ett fackförbund? Vi kan och ska förändras, men får inte tappa bort den fackliga grundtanken.

Bakgrund:
I juni förra året meddelade Lena Nitz att hon kommer avgå efter tolv år som ordförande för Polisförbundet. En ny ska väljas på kongressen i september. Nyligen presenterades fem kandidater som valberedningen fått fram i en första vända. Nu arbetar valberedningen med att välja ut en slutlig kandidat att föreslå för kongressen. Vem det blir presenteras i juni.

Vi har ställt samma frågor till alla kandidater. De presenteras i bokstavsordning, efter efternamn, i följande ordning:

Måndag: Patrik Danielsson
Tisdag: Tomas Stjernfeldt
Onsdag: Katharina von Sydow
Torsdag: Fredrik Westin
Fredag: Sophia Willander

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst