Annons
Annons

”Viktigt att frågorna drivs och formas av de som kan dem”

Denna vecka presenterar vi de fem kandidaterna som vill ta över som ordförande för Polisförbundet. En ny kandidat varje dag. I dag nummer fyra i bokstavsordning: Fredrik Westin.
3 mars 2022, 08:33


Fredrik Westin

Ålder: 43 år.
Anställd på förbundet sedan:
2010.
Nuvarande jobb:
Förbundsjurist på Polisförbundet.
Bor:
Stockholm. Kommer från Åkersberga, norra Stockholm, uppväxt delvis i Japan.
År i tjänst: Blev klar polis 2007.

Vad har du jobbat med som polis?
– Jag har jobbat som ordningspolis och utredare i Stockholm, Västerort. Jag jobbade även som jurist på Polismyndigheten innan jag började på Polisförbundet. Jag läste på juristlinjen när jag kom in på polisutbildningen och avslutade utbildningarna parallellt.

Varför blev du polis?
– Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse och intresse för juridiken. Jag har också alltid värnat människors lika värde. Inom Polisen finns många olika kompetensområden och högt kunnande och det lockade mig.

Varifrån kommer ditt fackliga engagemang?
– Jag var förtroendevald på juristlinjen och ordförande i linjerådet, som tog tillvara juriststudenternas intressen. Jag var även ordförande i JURO, juris studerandes riksorganisation, som tar till vara studentfackliga och utbildningspolitiska frågor som berör Sveriges juriststudenter. När jag kom till Polisen blev jag turlagsombud. Sen dök tjänsten på Polisförbundet som ombudsman i rättsfrågor upp. Jag brann för polisernas frågor och möjligheten att kombinera kompetensen som jurist med den polisiära kompetensen. Vid Polisförbundets kansli var jag förtroendevald och ordförande för klubben.

Vilken är din fackliga hjärtefråga?
– Att vi ska spegla våra medlemmars krav och de frågor som finns. Ställa krav på rätt förutsättningar för medarbetare och chefer inom de olika delarna som finns i Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Det måste vara högsta prioritet i alla lägen. Och att facket ska vara en samhällsaktör. Jag ser det som att vi alla är en del i en kraft, kraften och stoltheten vi känner i vårt yrke, den är viktig.

Tycker du att Polisförbundet behöver förändras – i så fall hur?
– Ja. Förbundets förtroendevalda, skyddet och medlemmarna, det är vi som tillsammans har kunskapen om verksamheten och medlemmarnas intressen. Det är vi som vet vilka frågor vi ska driva. 750 förtroendevalda och medlemmar i hela landet, det är en kraft vi kan utnyttja bättre. Polisförbundet behöver ha effektivare kommunikationsvägar oss emellan för att vi tillsammans ska forma de frågor vi ska driva. Jag tycker att det är viktigt att frågorna drivs och formas av de som kan dem. Vi måste också vara transparenta och tydliga med vad vi vill.
– Polisförbundet är inte en del av problemen vi ser i dag, vi är lösningen. 

Bakgrund:
I juni förra året meddelade Lena Nitz att hon kommer avgå efter tolv år som ordförande för Polisförbundet. En ny ska väljas på kongressen i september. Nyligen presenterades fem kandidater som valberedningen fått fram i en första vända. Nu arbetar valberedningen med att välja ut en slutlig kandidat att föreslå för kongressen. Vem det blir presenteras i juni.

Vi har ställt samma frågor till alla kandidater. De presenteras i bokstavsordning, efter efternamn, i följande ordning:

Måndag: Patrik Danielsson
Tisdag: Tomas Stjernfeldt
Onsdag: Katharina von Sydow
Torsdag: Fredrik Westin
Fredag: Sophia Willander

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst