Annons
Annons

Civila på Säpo vill bli poliser

Säkerhetspolisen kan komma att erbjuda sina anställda en funktionsinriktad polisutbildning på samma sätt som Polismyndigheten. Intresse finns bland de anställda, enligt Polisförbundet, och myndigheten tittar nu på frågan.
27 april 2023, 08:17

– Ett antal civilt anställda kollegor har kommit till mig och frågat om jag vet hur myndigheten ser på möjligheten att utbilda sig till polis genom en funktionsutbildning, säger Mikael Sjöstedt, ordförande på Polisförbundet vid Säpo.

Mikael-Sjöstedt1
Mikael Sjöstedt, Polisförbundet

Det handlar om personer som i dag har en civil anställning som till exempel analytiker, handläggare eller andra specialister.
– Bakgrunden är genomgående att de ser att de skulle ha nytta av en polisiär kompetens i sina nuvarande funktioner. Att de skulle kunna göra mer och få en större verktygslåda om de var poliser.

Vad tycker Polisförbundet om idén?
– Vi välkomnar alla som vill bli poliser med den brasklappen att kraven för att komma in på utbildningen och komma ut ifrån den som färdig polis ska vara de samma som för den vanliga grundutbildningen till polis.

Mikael Sjöstedt har lyft frågan till arbetsgivaren. Ett medskick han gav var att frågan om ekonomisk ersättning till de anställda under utbildningen är viktig.
– De civila jag har talat med har flaggat för att det kommer bli svårt att gå utbildningen om de tvingas gå ner på en aspirantlön.

Vad fick du för respons från arbetsgivaren?
– Att man behöver titta på frågan och se vilka behov och förutsättningar som finns.

Ett och ett halvt år

Polismyndighetens funktionsinriktade utbildning till polis riktar sig både till redan anställd civil personal och till externa personer med viss kompetens som vill bli poliser. Det kan till exempel vara jurister, socionomer och ekonomer. Studenterna är anställda på Polisen under utbildningstiden och får lön. Funktionsutbildningen är komprimerad till ett och ett halvt år, alltså ett år kortare än den vanliga polisutbildningen. Sista halvåret består av aspirantutbildning (praktik).  

Källa: polisen.se

Frågan om en funktionsutbildning för Säpoanställda finns också med i det samarbete kring kompetensförsörjning som Säpo har inlett med Polismyndigheten. Där nämns detta som ett av fyra fokusområden för samarbetet. Samarbetet hänger till stor del ihop med att polisregion Stockholm har svårt att rekrytera tillräckligt många poliser samtidigt som poliserna i huvudstadsregionen är en viktig rekryteringsbas för Säpo.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst