Polistidningen nr 6 delas ut runt 7 december. Nästa nummer kommer 9 februari 2018. Komplett ugivningsplan finns här.
 
 
 

Arkiv

Kraftigt ökad brottslighet bland äldre i Japan

Publicerad 2011-05-13

Aktuellt Social isolering snarare än minskade inkomster sägs vara orsaken till att brottsligheten bland äldre japaner ökat dramatiskt de senaste åren. Enligt en rapport från Justitiedepartementet i Tokyo har antalet äldre som gripits av polis femdubblats de senaste 20 åren. Visserligen har antalet äldre också ökat, men inte på långa vägar lika snabbt.

När de grånade brottslingarna ställs inför skranket är det inte ovanligt att de förklarar sig med att de ?hade tråkigt” eller ”var ensamma”. Att bli gripen innebar åtminstone en möjlighet att träffa andra människor.

Sociologer hävdar att övergången från det traditionella bysamhället där alla kände alla, till dagens japanska megastäder har gjort att folk känner sig ensamma och vilsna.

Snatterier och småstölder utgör majoriteten av brotten, men det förekommer också mord och dråp.

Den ökande brottsligheten bland äldre har gjort att vissa fängelser fått byggas om och specialutrustas för att klara de äldres behov. Handikappanpassning liksom mer lättuggad mat är två av nymodigheterna.

JON THUNQVIST