ANNONS:

 
Polistidningen nummer 5, delas ut runt 19 oktober. Nästa nummer når brevlådorna 7 december.Komplett ugivningsplan finns här.
 

På Twitter

 

Lenas ledare

Tillsammans är vi som bäst
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 
 

Arkiv

Kraftigt ökad brottslighet bland äldre i Japan

Publicerad 2011-05-13

Aktuellt Social isolering snarare än minskade inkomster sägs vara orsaken till att brottsligheten bland äldre japaner ökat dramatiskt de senaste åren. Enligt en rapport från Justitiedepartementet i Tokyo har antalet äldre som gripits av polis femdubblats de senaste 20 åren. Visserligen har antalet äldre också ökat, men inte på långa vägar lika snabbt.

När de grånade brottslingarna ställs inför skranket är det inte ovanligt att de förklarar sig med att de ?hade tråkigt” eller ”var ensamma”. Att bli gripen innebar åtminstone en möjlighet att träffa andra människor.

Sociologer hävdar att övergången från det traditionella bysamhället där alla kände alla, till dagens japanska megastäder har gjort att folk känner sig ensamma och vilsna.

Snatterier och småstölder utgör majoriteten av brotten, men det förekommer också mord och dråp.

Den ökande brottsligheten bland äldre har gjort att vissa fängelser fått byggas om och specialutrustas för att klara de äldres behov. Handikappanpassning liksom mer lättuggad mat är två av nymodigheterna.

JON THUNQVIST