ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Misshandlad lärare
utan skadestånd

Publicerad 2012-06-05

Aktuellt Poliser och lärare sitter i samma båt och måste tåla både våld och kränkningar. Det är kontentan av en kritiserad tingsrättsdom i Gällivare.

Vid flera tillfällen har svenska domstolar fastslagit att en polis måste tåla att utsättas både för ett visst mått av våld och kränkningar i sin yrkesutövning. Nu anser tingsrätten att samma princip ska gälla för lärare.

Den drabbade läraren blev sparkad och slagen av en elev efter att ha tagit tag i honom och avvisat honom från skolmatsalen. Dessutom dödshotades läraren.

Eleven fälldes för misshandel och olaga hot, men något skadestånd får inte läraren. Domstolens förklaring är att det rörde sig om en ringa misshandel och att lärare liksom poliser och ordningsvakter har valt yrken som kan vara våldsutsatta.

Domen har väckt starka känslor och fördömts av Lärarförbundet. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) som i egenskap av statsråd vanligtvis inte uttalar sig om enskilda fall har också reagerat kraftfullt. Bland annat har Björklund ifrågasatt det lämpliga i att en yrkesgrupp som inte är utbildad att hantera våld och uppträder obeväpnad måste räkna med slagsmål på arbetstid.

Den misshandlade läraren, som vill vara anonym, har överklagat domen.