ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Hundförare anmäld
för filmat ingripande

Publicerad 2013-07-17

Aktuellt Ett videoklipp som visar hur en hundförare slår en berusad och påverkad man med batong har väckt starka reaktioner sedan det publicerades av Dagens Nyheter den 12 juli.

Händelsen ifråga ägde rum i centrala Stockholm, natten till den 12 juli, när SOS fått ett larm om att en berusad man misshandlat två personer och slagit sönder en fönsteruta, skriver DN.

En hundförare kommer till platsen och i filmklippet sluddrar mannen bland annat om att  ”spränga hela gatan”.

När mannen inte lägger sig ner på hundförarens uppmaning drar hundföraren batong och skriker åt honom. Polishunden ger sig också på honom och hundföraren ger mannen upprepade slag med batongen.

Personen som filmat förloppet är enligt DN mycket kritisk till polisens agerande.
– Hade de bara fortsatt prata hade det löst sig. Det där är alldeles för mycket våld, han var inte våldsam tillbaka.

Ett annat vittne anser enligt DN att polisen agerade rätt.
– Det baserar jag på händelserna som inträffade innan det man ser på filmen.
Vad detta skulle vara ville vittnet dock inte uttala sig om.

Stockholmspolisen har sedan man tagit del av filmklippet upprättat en anmälan mot hundföraren.
– Vi såg att det var väldigt viktigt att utreda den här händelsen, eftersom det används en hel del våld helt enkelt, säger biträdande länspolismästare Ulf Johansson till Dagens Nyheter.

Polisförbundets andre vice ordförande Erling Staxäng säger att han ”till skillnad från andra så kallade experter” inte vill recensera hundförarens agerande.
– Filmen är ju tagen ur ett sammanhang. Jag vet inte hur kollegan uppfattade situationen. Det får ju utredningen visa vad som hänt före, under och efter filmen. Den rättsliga processen har vi all respekt för, säger han till Polistidningen.

Han betonar dock att det är viktigt att polisen granskas.
– Det är bra med kritiskt granskande, men för den som vill utveckla polisen är det också bra att vara lite nyanserad i sin kritik. Annars finns det risk att man får en kår som ställer sig i försvar och inte tar till sig av synpunkterna.

Biträdande länspolismästare Ulf Johansson tycker inte att det var ett problem att hundföraren var ensam polis på platsen vid ingripandet.
– Jag kan inte se att det blivit fel i rutinen. Det inträffar rätt ofta att hundförare som ju åker själva är först på plats, säger han till DN.