ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Nu avgörs polislönerna
på central nivå

Publicerad 2014-02-07

Aktuellt Ingen polis ska tjäna mindre än 25 000 kronor i månaden. Det anser Polisförbundet.  Rikspolisstyrelsen säger dock nej till detta och till fortsatta löneförhandlingar med förbundet.

Treårigt avtal

I oktober tecknades ett centralt avtal på det statliga området om ett ökat löneutrymme på sammanlagt 6,8 procent.

Polisförbundet skulle fredagen den 7 februari svara på RPS slutbud. Polisförbundet ansåg att budet var oacceptabelt och valde att svara med ett motbud.

Polisförbundets förhandlingschef Björn Kellerth berättar att motbudet innehöll fyra punkter kopplade till den nedre gränsen för vad en polis ska tjäna:

  • Att ingångslönen för nya poliser ska vara individuell och att man i stället avtalar om en lägstalön.
  • Att den lägstalönen fastställs till 25 000 kronor i  månaden.
  • Att detta lönelyft huvudsakligen bekostas med andra medel än Rals-pengarna.
  • Att lägstalönen kontinuerligt räknas upp med ett index.

Detta har nu avvisats av Rikspolisstyrelsen. De hade i sitt slutbud erbjudit en höjning av ingångslönen för nya poliser från dagens 21 300 kronor i månaden. Lyftet skulle dock finansieras på ett sätt som enligt förbundet skulle urholka värdet av de höjda ingångslönerna för övriga kåren.

Denna finansieringslösning är allt annat än acceptabel, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz på Polisförbundets webb och fortsätter:

Lena Nitz

Lena Nitz.

– Sammantaget har vi svårt att se Rikspolisstyrelsens slutbud som något annat än ett bevis på Rikspolisstyrelsens låga värdering av Sveriges poliser.

Eftersom förhandlingarna nu strandat blir nästa steg att Arbetsgivarverket träffar OFR/S, P, O, som Polisförbundet är en del av, för att söka nå en överenskommelse. Är det inte en framkomlig väg kallas en lönenämnd in.