ANNONS:

 
 
 
Polistidningen nr 1/2019 kommer runt 8 februari.
Fullständig utgivningsplan finns här.
 
 

Ordförandeord

Dags för en blocköver-
skridande polispolitik
Lena Nitz, ordförande
 
 
 
 
 

Arkiv

Dömd för förolämpning av polis

Publicerad 2016-03-23

Aktuellt Det är inte okej att kalla en polis för hora och fitta. Det har hovrätten slagit fast i en dom som kom igår.

En man har dömts av Svea hovrätt för att ha förolämpat en polis.  Mannen döms för att ha kallat polisen för ”hora” och ”fitta” under ett ingripande mot honom.
I Uppsala tingsrätt friades mannen, med motiveringen att ”det hos polismän i sin tjänsteutövning måste finnas en viss tolerans mot att personer som blir föremål för ingripande ger uttryck för sina känslor i mindre väl valda ordalag.”
Domen överklagades till hovrätten som bedömde saken annorlunda. ”Även med beaktande av situationen har XX genom sina yttranden överskridit gränsen för vad som kan godtas. XX ska därför dömas för förolämpning…” säger domen.
Mannen stod också åtalad för våldsamt motstånd. Men på den punkten friades han. Totalt dömdes han till ett år och två månaders fängelse bland annat för den grova misshandel som var anledning till polisens ingripande.