Annons

Annons

Avtal klart i Stockholm

31 maj 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter långa och stundtals infekterade förhandlingar har poliserna i Stockholms län fått ett nytt löneavtal.Efter långa och stundtals infekterade förhandlingar har poliserna i Stockholms län fått ett nytt löneavtal.

– Det har varit så mycket principfrågor i de här förhandlingarna, säger Lars Ericson som är ordförande i Polisförbundet i Stockholm. Pengafrågorna har egentligen inte varit så stort problem, det svåra har varit att komma överens om avtalets innehåll, som till exempel i vilken takt man ska införa individuell lön.

En stötesten i förhandlingarna var det så kallade inspektörsavtalet, som reglerar lönenivåer och befogenheter för inspektörerna i länet. Det tecknades som ett lokalt underavtal till det förra centrala avtalet, som gällde 2002-2004. När den avtalsperioden gick ut tecknades ett nytt centralt avtal, det nu gällande Rals 2004-2007. Däremot skrevs inte något nytt lokalt inspektörsavtal, eftersom Polisförbundet i Stockholm menade att det tidigare avtalet skulle fortsätta att gälla. Det ansåg dock inte arbetsgivaren.

– Det viktigaste för oss var inspektörsavtalet och där tycker jag att vi har lyckats. Nu har det fått en annan utformning men har motsvarande innehåll, säger Lars Ericson.

Om facket och arbetsgivaren inte hade kommit överens om ett avtal hade frågan gått vidare till en så kallad lönenämnd med en opartisk ordförande. Så har det blivit i några andra förbundsområden där man inte har kunnat enas, till exempel i Norrbotten, Kalmar och Uppsala.

– Det är bra att de har nått en överenskommelse. Man måste se det som en framgång att de lokala parterna nådde en förhandlingslösning i form av en principöverenskommelse i för dem viktiga frågor, utan att frågan behövde lösas i lönenämnd, säger Polisförbundets förhandlingschef Jan Wallin.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst