Annons
Annons

Försvaret skänkte bort ”Cop Killer”

3 maj 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

När försvaret slutade använda ammunitionen 39 B beslutade man att skänka bort flera miljoner patroner till landets skytteföreningar. Nu har utdelningen stoppats, efter påtryckningar från polisen och bevakningsbranschen. Ammunitionen går nämligen rakt igenom polisens skyddsvästar.När försvaret slutade använda ammunitionen 39 B beslutade man att skänka bort flera miljoner patroner till landets skytteföreningar. Nu har utdelningen stoppats, efter påtryckningar från polisen och bevakningsbranschen. Ammunitionen går nämligen rakt igenom polisens skyddsvästar.

39 B är en 9 millimeters k-pistammunition som försvaret använde under många år. Den går också att använda för pistolskytte, vilket var en av anledningarna till att Frivilliga skytterörelsen och Svenska Pistolskytteförbundet skrev till Försvarsmakten för att få överbliven ammunition. Där fattades ett beslut om att skänka bort sammanlagt sex miljoner patroner under åren 2005 till 2007.

I beslutsprocessen deltog inte bara personer från Försvarsmakten, utan även polismästare Claes Johansson från RPS. Han var då vapenansvarig, men är numera pensionerad.

Går rakt genom skyddsvästen

När beslutet blev känt inom polis- och bevakningsorganisationerna blev upprördheten stor. Ammunition 39 B går nämligen under öknamnet ”Cop Killer”. Kulan deformeras inte när den träffar, utan går rakt igenom väven på alla skyddsvästar som finns på marknaden. Även polisens. Visserligen kan västen kompletteras med en platta av stål eller titan, men den skyddar bara vitala delar, som till exempel hjärtat.

– De senaste tio åren har fynden av 39 B i kriminella kretsar minskat, eftersom försvaret har slutat använda den. Vi vill inte se en förändring av det, men ju mer ammunition som finns ute, desto större är risken att den ska hamna i orätta händer, säger Pär Wärdig som är gruppchef för polisteknikavdelningen på RPS.

Sex miljoner patroner en stor risk

Både polisen och bevakningsbranschen vädjade till försvaret att stoppa utdelningen av ammunitionen. De var oroliga för att sex miljoner patroner av 39 B ute i landets skytteklubbar skulle innebära en stor risk för såväl poliser som anställda i bevakningsbranschen. Även om det var noggrant reglerat hur ammunitionen exempelvis skulle förvaras och transporteras, fanns det ändå en risk att skytteklubbarna kunde utsättas för inbrott eller hot. På så sätt skulle ammunitionen kunna hamna hos kriminella.

Det hela utgjorde en allvarlig arbetsmiljörisk, menar bland andra Hans Olsson, ombudsman på Polisförbundet. Han är mycket kritisk till hanteringen av frågan.

– Det var minst sagt väldigt obetänksamt att släppa ut den här typen av ammunition, när man vet att den kan skada så allvarligt och att det inte finns någon vettig skyddsutrustning. Den här ammunitionen hör hemma hos militären, inte hos skytteföreningarna.

Den tidigare vapenansvarige på RPS, Claes Johansson, delar inte åsikten att en större mängd av 39 B ute i samhället skulle innebära någon nämnvärt ökad säkerhetsrisk för landets poliser.

– Den fanns redan i orätta händer, vi har hittat 39 B i kvartar i många år. Visst kan det ha hänt att det blev mer i och med utdelningen. Men är någon ute efter ammunition som skadar poliser så kan man alltid hitta det, säger Claes Johansson.

Dubbla budskap från RPS

Att RPS var med när beslutet att skänka bort ammunitionen fattades, har varit en komplikation i hanteringen av ärendet. Flera personer med insyn i frågan menar att detta skadade trovärdigheten när man senare ville att utdelningen skulle stoppas. Det gav ett oprofessionellt intryck, anser kritikerna.

Men Claes Johansson, som var med och fattade beslutet, tycker inte att det är konstigt att RPS först var med och fattade ett beslut, för att senare vädja till Försvarsmakten om att stoppa detta. Han tycker inte heller att det var fel att skänka bort 39 B.

– Nej, utifrån de förutsättningar som rådde då, tycker jag inte att det var ett felaktigt beslut att dela ut ammunitionen.

Hans Olsson på Polisförbundet menar dock att det var en felaktig bedömning från början till slut.

– Bara det faktum att man har hittat 39 B ute i kriminella kretsar visar på vikten av att man gör det så svår som möjligt för obehöriga att komma över ammunitionen. Då är det inte lämpligt att lämna ut ännu mer, så fritt som man nu gjort.

Innan Försvarsmakten stoppade utdelningen av ammunitionen hann man lämna ut en dryg miljon patroner. Resten av försvarets lager av 39 B kommer nu att förstöras.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst