Annons
Annons

Kunskap om forna slagskämpar ger färre mord i framtiden

11 oktober 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Morden i Europa har minskat radikalt de senaste femhundra åren. Bland annat för att färre människor beväpnar sig och att vi lärt oss lita på rättssamhället. Det är kunskap att ta vara på om vi vill förebygga mord i framtiden.Morden i Europa har minskat radikalt de senaste femhundra åren. Bland annat för att färre människor beväpnar sig och att vi lärt oss lita på rättssamhället. Det är kunskap att ta vara på om vi vill förebygga mord i framtiden.

Det är den engelske forskaren Manuel Eisner som menar att vi bör lära av historien. Han är lektor i sociologisk kriminologi vid universitetet i Cambridge och har studerat europeisk mordstatistik från 1500-talet och framåt. I Sverige var den under 1500-talet och en bit in på 1600-talet hög, i Stockholm var det närapå inbördeskrig vissa år enligt Eisners definition. Då begicks det mer än 100 mord per år och 100 000 invånare. Också i ett europeiskt perspektiv var mordsiffrorna höga.

Runt 1620 började morden minska dramatiskt och i slutet av 1600-talet hade Sverige mellan åtta och tio mord per 100 000 invånare. I mitten av 1700-talet var nationen enligt Eisner närmast fridfull med 1,3 mord per 100 000 invånare.*

Att morden har blivit färre beror på att människor har utvecklat en större individuell moral, vilket bland annat lett till att vi inte dricker lika mycket alkohol som medeltidsmänniskan gjorde. Tidigare var det också vanligare att gemene man beväpnade sig och tog lagen i egna händer. Ett vanligt sätt att ”göra upp” var dueller och slagsmål. Något som är betydligt ovanligare i dagens moderna samhälle.

– Det hänger samman med att vi fått en ökad tilltro till att det finns rättvisa instanser för att avgöra konflikter, säger Manuel Eisner.

Runt 1950 nådde de flesta europeiska länder sina lägsta nivåer hittills, men sedan dess har en ökande trend brett ut sig, trots att den medicinska utvecklingen samtidigt gått framåt.

Enligt Eisner är siffrorna från femtiotalet ett bevis på att det är möjligt att hålla morden på en låg nivå.

– I ett demokratiskt samhälle bör det vara möjligt med siffror på 0,2-0,5 mord per 100 000 invånare och år, säger han.

*Enligt Brå:s statisk begicks 91 mord i Sverige under 2006, vilket motsvarar ca 1 mord på 100 000 invånare.

Annette Wallqvist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst