Annons

Annons

Problem med ammunition ska utredas

8 december 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Det är fel på polisens övningsammunition. Bland annat har det visat sig att en del patroner går av med fördröjning, medan andra inte går att skjuta med alls. Därför har det nu blivit förbjudet att använda ammunitionen tills vidare.Det är fel på polisens övningsammunition. Bland annat har det visat sig att en del patroner går av med fördröjning, medan andra inte går att skjuta med alls. Därför har det nu blivit förbjudet att använda ammunitionen tills vidare.

Ammunitionen av märket Fiocchi har använts sedan år 2000. Den räknas som miljövänlig och innehåller mindre mängd giftiga ämnen än konventionell ammunition. De flesta skjutövningar görs inomhus och om man inte använder ammunition som är miljöklassad, är det risk att instruktörer och annan personal får förhöjda blyhalter i blodet.

Ammunitionen har köpts in gemensamt av de nordiska länderna. Där har det förekommit liknande problem som i Sverige, det vill säga att den ”klickar” (skottet går inte av) eller skjuts iväg med fördröjning (sen antändning). Enligt den information som finns på RPS i dagsläget handlar det om två incidenter med sen antändning.

Att ammunitionen ”klickar” ska inte innebära någon direkt risk för användaren. Fördröjningen kan däremot innebära en viss risk för att splitter från hylsan kastas ut och då skulle personer kunna komma till skada.

– Ja, det kan finnas en viss risk om det träffar bar hud. Splitter är vasst och kommer med fart. Däremot är det svårt att säga hur allvarliga skador det kan bli. De som är på skjutbanan ska ju ha skyddsutrustning, säger Charlotte Nordlander, arbetsmiljöhandläggare på Polisavdelningen på RPS.

Nu har RPS tillsatt en arbetsgrupp för att komma tillrätta med problemen. I gruppen ingår också Erling Staxäng från Polisförbundet. Gruppen ska bland annat göra en översyn av de incidenter som har varit och samlar nu in information via huvudskyddsombuden.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst