Förtidspensionerad polis vill jobba igen

21 april 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Suzanne Wikström är polisen som vill jobba men inte får. Efter en skada i tjänten blev hon förtidspensionär 2003. Nu vill hon, som första polis någonsin, komma tillbaka och börja jobba igen. Men byråkrati och ekonomi har hittills satt käppar i hjulen. Trots att det här är precis vad regeringen vill – att människor ska arbeta.Suzanne Wikström är polisen som vill jobba men inte får. Efter en skada i tjänten blev hon förtidspensionär 2003. Nu vill hon, som första polis någonsin, komma tillbaka och börja jobba igen. Men byråkrati och ekonomi har hittills satt käppar i hjulen. Trots att det här är precis vad regeringen vill – att människor ska arbeta.

Det var i februari 1991, när Suzanne Wikström jobbade på Vaktdistrikt 2, Östermalm i Stockholm, som det hände.

– Jag slog i höften i en trappa. Vi skulle gripa en person och det blev lite tumult, jag halkade på gruset och föll. Men jag gick inte till doktorn då, tyckte inte det var så farligt först, berättar Suzanne Vikström.

Men det visade sig att Suzannes skada var allvarligare än hon trott. Bäckenet var roterat och det hade blivit en nervskada som orsakade kronisk värk i höft och ben.

– Jag fortsatte att jobba i radiobil till 1996. Fast då var det så illa att jag fick lyfta ut högerbenet när jag skulle ur bilen. Jag var sjukskriven och jobbade om vartannat. Och jag klarade faktiskt inte av arbetet, det var en katastrof. Var tvungen att äta värktabletter hela tiden och orkade inte vara vaken Ö

Tolv år efter skadan blev Suzanne Wikström förtidspensionerad. Det vill säga fick permanent sjukersättning. Skadan hon fick på jobbet blev inte godkänd som arbetsskada, men det står helt klart att det var den som gjorde att hon inte kunde jobba längre. Samma år som det blev klart med förtidspensionen, 2003, flyttade hon också tillbaka till hemstaden Gävle. Och förlorade sin anställning som polis.

– Om jag hade fattat riktigt vad det innebar så hade jag nog sagt nej, säger Suzanne. Men å andra sidan var det också en lättnad, jag såg inte några andra alternativ då.

Efter en tid i Gävle började Suzanne må bättre. Hon började träna på Friskis och Svettis och kände att hon ville tillbaka, att hon nog skulle kunna jobba igen.

– Jag insåg att livet inte kunde vara slut redan. Jag hade identifierat mig som sjukling, och det ville jag inte göra.

På egen hand tog hon tag i saken och kontaktade Gävlepolisen. Berättade vem hon var och att hon ville börja jobba igen. Hon ordnade en mentor på krim och fick först klartecken att hon skulle få börja arbetsträna. Men den gången föll det på byråkratin – hon kunde inte få något datorkort och därmed kunde hon inte utföra något arbete.

När jag nu, 2009, träffar Suzanne Wikström slås jag av att hon utstrålar kraft och vilja. Och otålighet. Hon har hunnit fylla 50 och vill verkligen inte att arbetslivet redan ska vara slut. I vilken omfattning hon skulle kunna jobba vet varken hon själv eller någon annan. Till exempel kan hon inte jobba i yttre tjänst, däremot som utredare eller med något annat polisiärt. För Suzanne Wikström är polis. Och det vill hon fortsätta att vara. Kanske finns det också en möjlighet för henne att verkligen komma tillbaka, för sedan slutet av förra året arbetstränar hon igen. På krim hos Gävlepolisen. Hon har en handledare, samma polisinspektör som var hennes mentor när hon försökte arbetsträna första gången. Och hon har arbetskamrater, något hon har saknat när hon gått hemma. Men hon tycker att byråkratins kvarnar mal för långsamt.

Som läget ser ut just nu så arbetstränar Suzanne ett par timmar varje förmiddag. Hon sysslar med utredningar och utför ett polisiärt arbete. Det har varit många turer kring vad hon skulle få göra, till exempel om hon skulle få hålla förhör. Myndigheten ville inte det till en början, man var rädd att det skulle bli problem senare i rättsprocessen om en person, som inte var anställd av polisen, hade hållit förhör. Men detta har nu löst sig. Hur länge hon ska få arbetsträna är inte avgjort än.

Målet för Suzanne Wikström är att komma tillbaka och få en anställning hos polisen i Gävle.

– För mig är drömscenariot att jag jobbar som polis igen, har en riktig anställning. Jag vill få tillbaka mitt polisleg. Under de här tre åren som förtidspensionär har jag längtat efter att få göra nytta, och det känner jag att jag kan göra här.

Inte möjligt att ställa krav på arbetsgivaren

Att en person vill gå tillbaka i arbete igen efter att ha varit förtidspensionerad är ovanligt. Inom polisen har det inte hänt tidigare. Därför råder en viss osäkerhet kring hur man ska göra och vad som är möjligt.

Det är många aktörer inblandade i Suzanne Wikströms ärende. Förutom Gävlepolisen och Polisförbundet så är Rikspolisstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med. Alla uttalar en positiv inställning till hennes vilja och ambition att komma tillbaka. Men ingen vill ge några löften. Ett problem tycks vara att hon inte längre är anställd inom polisen, och att det nu råder anställningsstopp på grund av den dåliga ekonomin. Å andra sidan fick hon sin skada när hon tjänstgjorde sin polis, vilket gör att det finns ett moraliskt ansvar att återanställa henne, menar facket.

Lars Olson, HR-chef, Polismyndigheten Gävleborg:

”Det positiva i nuläget, för Suzanne och även för myndigheten, är att vi hittat en lösning som gör det möjligt för henne att arbetsträna inom myndigheten. Detta genom att hon har fått ett uppdrag så att hon kan fullgöra sin arbetsträning här. Sedan får hon söka anställning när det ekonomiska läget är bättre och vi lyser ut tjänster igen – som polis, civil utredare eller något annat. Uppdraget hon har nu kommer inte per automatik leda till anställning efter arbetsträningen.”

Claes-Erik Claesson, HR-strateg, Rikspolisstyrelsen:

”Min bedömning är att det är mycket lovvärt att hon nu får arbetsträna, med tanke på bakgrunden i det här specifika fallet. Hon har ju skadats i tjänsten, i samband med ett ingripande som polis. Dessutom är hon en person som verkligen vill tillbaka i tjänst. På de premisserna tycker vi också att det ligger väldigt väl i linje med den arbetslinje som regeringen förespråkar. Kan vi undvika att ha folk hemma som kan jobba, så ska vi göra det. Och nu prövar vi de möjligheterna. Mitt verkar för att det här ska gå att lösa.”

Hans Olsson, ombudsman Polisförbundet:

”Det här handlar om en kollega som har blivit utsatt för våld och skadat sig i jobbet. Då är det en väldigt viktigt signal och en trygghetsfråga att hon faktiskt ska ha möjlighet att få börja jobba igen. För alla poliser är det en balansgång varje dag – det finns alltid en risk att man blir illa skadad på jobbet. Och då måste man veta att både facket och arbetsgivaren ställer upp. Jag tycker att polisen har skyldighet att hjälpa till och få henne tillbaka. Och när det gäller om det går att anställa henne inte så kan jag bara säga: ”lös problemet!”. Det handlar bara om byråkrati och det går att lösa. Se möjligheterna istället, dålig ekonomi är inte något skäl. Vi ska ha 20 000 poliser – här är en som är erfaren och vill jobba. Se på den nytta hon kan göra.”

Anders Dahlblom, handläggare Försäkringskassan i Gävle:

”Jag har inte stött på något liknande ärende tidigare, där en person som är förtidspensionerad vill tillbaka till sin tidigare arbetsgivare. Från vår sida kan vi inte ställa några krav på arbetsgivaren att erbjuda en anställning efter att en person har arbetstränat. Däremot är det ganska vanligt att det blir någon typ av anställning efteråt. I det här fallet har hon ju visserligen varit anställd hos polisen tidigare, men är inte det nu längre. Jag tycker att det är jättebra att polisen som arbetsgivare ändå har gått in i detta och försöker hjälpa till. Sedan att man inte kan garantera anställning är inget vi kan säga något om.”

Minister: ”Välkomna förtidspensionärer tillbaka”

Från och med i år har de arbetsgivare som anställer en förtidspensionär fått ekonomiska lättnader, för att öka viljan att anställa.

– Arbetsgivarna bör välkomna dem som vill komma tillbaka till arbetslivet, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till Polistidningen.

Regeringen har ända sedan den tillträdde varit tydlig med att fler människor ska vara i arbete. Därför har man genomfört en rad förändringar i socialförsäkringssystemet, till exempel har förtidspensionärer numera rätt att arbeta utan att förlora hela sjukersättningen. Samtidigt har man gjort det mer ekonomiskt fördelaktigt att anställa personer som har varit sjukskrivna länge eller har förtidspension. Och det är något som även Polisen som arbetsgivare kan använda sig av, exempelvis för att återanställa Suzanne Wikström.

Det handlar bland annat om att den som anställer en person som varit förtidspensionär slipper betala sjuklönen de första två veckorna och inte behöver betala arbetsgivaravgiften. Dessutom finns det skattelättnader att få för arbetsgivaren. Det här är något som fler arbetsgivare bör ta fasta på, anser Cristina Husmark Pehrsson. Och möjligheterna hos en stor statlig arbetsgivare som Polisen bör vara goda, anser hon.

– Det är lysande att en person vill börja jobba igen. Och nu när vi har gjort det billigare att anställa före detta sjukskrivna och förtidspensionärer så minskar riskerna med att anställa. Det här är människor som har något att tillföra på arbetsmarknaden och arbetsgivarna bör välkomna dessa tillbaka, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Fakta förtidspension

* Det finns drygt 500 000 personer i Sverige som har ”icke tidsbegränsad sjukersättning”, det som i dagligt tal kallas förtidspension. Från och med i år är det tillåtet för dem att arbeta till viss del, utan att förlora ersättningen.

* Att en person som har haft förtidspension kommer tillbaka till arbetet igen är mycket ovanligt. Suzanne Wikström är den första polisen någonsin som försöker sig på det.

* Försäkringskassan bedömer hur mycket arbetsförmåga en person har. Det är det som avgör om man får sjukersättning på 25, 50, 75 eller 100 procent. Den resterande tiden förväntas man stå till arbetsmarknadens förfogande. Försäkringskassan har blivit hårdare i sina bedömningar efter att regeringen deklarerat att fler personer ska arbeta.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst