Annons
Annons

Effektivt koncentrera polisarbete till vissa platser

23 juni 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisarbetet kan bli effektivare om man koncentrerar det till små brottsutsatta platser. Det visar professor David L. Weisburds forskning. Tvärtom mot vad många tidigare har antagit så flyttar inte brottsligheten ”runt hörnet” om polisinsatserna koncentreras till vissa platser. Weisburd menar att större delen av polispatrulleringen ska ske på särskilt utsatta platser, så kallade hot spots. Det kan handla om så avgränsade områden som ett gathörn eller en trappuppgång. Genom att koncentrera sig på mindre än fem procent av platserna där över 50 procent av brotten begås så får man betydligt bättre effekt än traditionell patrullering.

Professor Weisburd tilldelas 2010 års upplaga av The Stockholm Prize in Criminology för sin forskning.

– Weisburds forskning kan vara avgörande för att skapa ett effektivare polisarbete, säger Peter Neyroud, chef för NPIA, inrikesdepartementets centrum för utveckling av polisverksamhet i Storbritannien.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst