Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Fler godkända arrester och gps i alla bilar står högst på skyddsombudet Sofia Sundells önskelista. I otillgängliga Härjedalen tycker hon att säkerheten för ensamarbetande poliser måste prioriteras.Fler godkända arrester och gps i alla bilar står högst på skyddsombudet Sofia Sundells önskelista. I otillgängliga Härjedalen tycker hon att säkerheten för ensamarbetande poliser måste prioriteras.

Mil efter mil av skog, insprängda fjäll och glittrande vattendrag. Det är lätt att inte komma ihåg att vi befinner oss mitt i Sverige, en dagsresa i bil från Stockholm. När guiden på fjällmuseet i Funäsdalen slår fast att skaparen gömde – inte glömde – Härjedalen nickar publiken instämmande. Denna oländiga men vackra natur är Sofia Sundells arbetsplats.

– Det började med att jag fick möjlighet att överta farmors hus i Sveg. En sommar då jag var uppe och målade kollade jag om det fanns utrymme för att sommarjobba här när jag var sommarledig från utbildningen. Pengarna var slut, men då var det en chef som tyckte att det måste gå att fixa, och det gick det.

Vad är bäst och sämst med att jobba här?

– För mig handlar det mycket om att få vara med hela vägen från ett ingripande. Ingen annan tar över, jag måste lösa problemet och det är stimulerande.

– Utsattheten och att du är ensam hör väl till det negativa. Som under björnfesten i Sveg, då 1 000-tals människor deltog. Vi var en patrull på plats men vi måste åka till Mittådalen för handräckning i samband med psykisk sjukdom. Vi kom tillbaka fem på morgonen och då hade festivalen genomförts utan en enda polis närvarande.

Ensam i bilen på väg hem
En extra påfrestande utsatthet är ensamarbetet. Poliser i glesbygd måste vara förberedda på att de ibland kan behöva göra soloingripanden.
– Egentligen ska det inte behöva vara så och jag tycker att det är en typisk arbetsmiljöfråga som vi måste arbeta med. Jag och en kollega kanske har varit på jobb. Sedan åker vi var och en på sitt håll och då kan vad som helst inträffa.
Ni är bara fyra poliser som inte har fyllt 50. Påverkar det ditt engagemang som skyddsombud?
– Ja på så vis att det i praktiken blir ett stort avbräck på grund av skador och sjukdomar. I Funäsdalen är det bara Gunilla och Lisa nu. Här i Sveg jobbar jag och Ingrid och den biträdande näpochefen Mats. De enda som kan arbeta annat än dagtid är vi lite yngre tjejer. Hade underbemanningen varit lättare att tackla om ni var fler manliga poliser?
– Jag tror faktiskt inte det. Tvärtom lugnar det sig ofta när det är två kvinnor som ingriper.
Vilka frågor är angelägnast att driva?
– Jag har ju inte varit skyddsombud så länge. Men en jätteviktig fråga här i glesbygden är gps i alla bilar. Det finns inte i äldre fordon och för mig handlar det om säkerhet. LKC ska i alla fall veta var alla bilar befinner sig.
– Arrestproblematiken borde också lösas. Vi har bara en godkänd arrest och den ligger Sveg. Det innebär långa resor med berusade personer som kan bli våldsamma. Ofta försöker vi lösa situationen utan att behöva åka iväg, exempelvis genom att få tag på någon anhörig, men det är inte alltid det går.
Ni har mycket kontakt med Gotland, berätta?
– Det rör sig om ett långvarigt och mycket uppskattat samarbete. Under sportlovet, då trycket är stort, kommer gotlänningarna hit och hjälper till. På sommaren jobbar poliser härifrån på Gotland och får lite extra sol och värme när de är lediga. I vintras hade vi fyra poliser från Gotland här. De testade skotertjänstgöring och verkade njuta av miljön.

Uppdrag Facket:

Namn: Sofia Sundell

Ålder: 31 år

Bor: Sveg

Arbetsplats: Jämtlands län, näpo syd i Sveg

Fackligt uppdrag: Skyddsombud

Familj: På väg att bli sambo

FO Jämtland

Antal medlemmar: 210

Förtroendevalda: 10 i styrelsen plus skyddsombud.

Ordförande: Sven-Erik Svensson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser