Annons
Annons

Malmöpoliser flyttas
till inre tjänst

12 oktober 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Jarl Holmström Foto: Anna Hermansson

Malmöpoliser flyttas från yttre tjänst till inre för att hjälpa till med utredningar. Ett katastrofalt beslut, anser Polisförbundets Nina Eilenberg Wemrin.
Enligt regionpolischef Jarl Holmström är åtgärderna nödvändiga.
-Det går inte att vi gör gripanden av grovt kriminella och sedan inte fullföljer utredningen. (Uppdaterad 13 oktober.)

Malmöpoliser flyttas från yttre tjänst till inre för att hjälpa till med utredningar. Ett katastrofalt beslut, anser Polisförbundets Nina Eilenberg Wemrin. Enligt regionpolischef Jarl Holmström är åtgärderna nödvändiga.
-Det går inte att vi gör gripanden av grovt kriminella och sedan inte fullföljer utredningen. (Uppdaterad 13 oktober.)

Nina Eilenberg Wemrin

Nina Eilenberg Wemrin är ordförande för förbundsområde Malmö.
– Vi har grova misshandlar, våldtäkter och mordförsök i balans. Sammanlagt runt 8 500 ärenden, jag har full förståelse för att ledningen bedömer att läget är akut. Men att ta poliser, varav många jobbar i fokusgrupper till exempel i Rosengård, och sätta dem bakom ett skrivbord är helt fel, säger hon till Polistidingen.

Hon berättar att elva uniformerade poliser nyligen fick sätta sig med utredningar istället för att möta allmänheten på gator och torg.
– Ni är för många ute, fick de höra då de kom till jobbet, och detta då de verkligen behövs i yttre tjänst. Vi får fler socialt utsatta områden, vad är meningen med att definiera utsatta områden om vi inte har poliser? Och även om vi utreder mer är åklagarkammaren inte rustad att följa upp. Detta är ett problem för hela Sverige.

Nyordningen går ut på att samtliga poliser i yttre tjänst som inte arbetar med ett pågående ärende ska ägna sig åt enklare utredningsarbete. Tidigare kunde de till exempel utföra trafikkontroller eller arbeta med kontaktskapande åtgärder i utsatta områden. Personalbristen kommer inom kort att bli ännu mera akut då den så kallade resursfördelningsplanen träder i kraft.
– Då blir Malmö av med ytterligare 30 poliser. Jag vet att ledningen är lika förtvivlad som jag, det krävs ett helt nytt synsätt på Malmö. För första gången är jag riktigt, riktigt oroad över stadens framtid. Vilken framtid kommer våra barn att möta i Malmöområdet med denna utveckling?

Jarl Holmström Foto: Anna Hermansson

Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd, tycker att åtgärderna är nödvändiga med tanke på den rådande situationen i Malmö.
– Vi i regionledningen står bakom polisområdesledningen, man måste ha balans i alla våra grenar. Det går inte att vi gör gripanden av grovt kriminella och sedan inte fullföljer utredningen så att den misstänkte fälls för brottet. Det har hänt att folk frihetsberövats, men släppts utan straff för att vi inte har haft förmåga att sätta tillräckliga resurser på att nå lagföring för brottet, och det kan stärka den kriminella, vilket vi verkligen inte vill medverka till.

Men hur har obalansen uppstått ?
– Jag tror faktiskt att huvudorsaken är att polisen har varit väldigt duktig på att bygga upp en misstanke i det enskilda brottet, göra beslag av vapen och även frihetsberöva misstänkta i stor omfattning.

Är förändringen permanent?
– Det kan mycket väl bli så att poliserna återgår till yttre tjänst, detta är en process som pågår och förändras och fortlöpande bedöms av polisområdesledningen. Förhoppningsvis får vi bukt med utredningsbalanserna.

Enligt Polisförbundet finns det en resursfördelningsplan enligt vilken Malmö blir av med 30 poliser, hur ser du på det?
– Jag är långt ifrån övertygad om att det blir på det sättet. Min förhoppning är att vi kommer att vara lika många i fortsättningen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst