Annons
Annons

Efter handgranatsattacken:
”Extremt tacksamma
för all hjälp vi nu får”

29 november 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Anna Ramsten.

Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet Mitt, har först svårt att sätta ord på alla känslor efter handgranatsattacken mot hennes kollegor.
-Men en sak är säker, vi kommer aldrig att backa, säger hon.Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet Mitt, har först svårt att sätta ord på alla känslor efter handgranatsattacken mot hennes kollegor.
-Men en sak är säker, vi kommer aldrig att backa, säger hon.

Anna Ramsten, ordförande Polisförbundet Mitt.

Handgranaten exploderade vid 23-tiden den 27 november på Timmermansgatan, ett 50-tal meter från polishuset i Uppsala. Totalt åtta bilar ska ha fått skador av smällen, men ingen av de människor som rörde sig i området skadades. Det inträffade rubriceras som försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Vid sjutiden på tisdagsmorgonen meddelades att en man i 20-årsåldern anhållits*, misstänkt för delaktighet i dådet. Ungefär samtidigt kom Anna Ramsten till jobbet och då var poliser med förstärkningsvapen på plats utanför polishuset. Vid entrén fångade en kollega upp alla som kunde tänkas hjälpa till.
-Sedan stod jag i för stor väst och picka och tog upp vittnesuppgifter från boende i området som begav sig till jobbet. Det kändes jättebra att bidra. Jag är ju polis, framhåller Anna Ramsten.

En del av dem hon pratade med hade hört smällen, andra visste inte vad som hänt. Många var skärrade, förstås. Även kollegor.
-Det är ju konstaterat att attacken var riktad mot oss. Vi har ju vetat att det finns en hotbild, ändå tänker man att det inte ska hända. Samtidigt som man är jätteförbannad – polishjärtat bultar av lust att slå tillbaka – så blandas det med funderingar över samhällsutvecklingen. Det finns en sorg i det. Men en sak är säker, vi kommer aldrig att backa, säger hon.

Stabsläge råder. Förstärkning från andra regioner, NI och andra insatsstyrkor har stöttat Uppsala. Där lanserade man vid en presskonferens igår också Operation Lynx, en satsning på att bryta den negativa trenden med ökad och grövre brottslighet. De senaste åren har man bland annat haft tre gånger fler mord än tidigare i regionen.
-Vi har en ansträngd situation, med pensionerade planerare inne på timme som hjälper till att försöka pussla ihop polisvardagen – med bland annat 32 öppna utredningar om mord och mordförsök i regionen. Vi är extremt tacksamma för all hjälp vi nu får, säger Anna Ramsten.

*Uppdaterat: 20-åringen släpptes enligt P4 Uppland vid lunchtid på onsdagen. Skälet är enligt samma källa att misstanken mot honom försvagats. Fyra poliser uppges vara målsägande.

Läs mer:

”Vi ska ta de skyldiga” uppföljning om sprängningen i Helsingborg

Bil tillhörande en chef inom Uppsalapolisen, sprängd.

Om Västeråsskjutningen: ”Tack och lov att ingen kom till skada fysiskt.” 

”Skalskyddet har diskuterats” nyhetstext Helsingborg

Smäll vid polisstationen i Hallstahammar

”Det skickar signaler till hela kåren” om sprängning av skånsk polis privata bil

Skarpladdad handgranat vid polisstationen i Kista

”Nyårssmäll utan eko” om handgranaten i Katrineholm

 

”Polisen intensifierar sin närvaro i Gottsunda. Aktivt offensivt arbete mot gängen fortsätter”

Twitterkontot Polisen Uppsala.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst