Annons

Annons

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Emma Eneström

-Jag är katalan, min familj är katalaner och det är min kultur, men Katalonien är ett delat samhälle. Jag vet inte vad en riktig omröstning hade gett idag, säger Eurocops ordförande Àngels Bosch.

Foto: Emma Eneström

-Jag är katalan, min familj är katalaner och det är min kultur, men Katalonien är ett delat samhälle. Jag vet inte vad en riktig omröstning hade gett idag, säger Eurocops ordförande Àngels Bosch.

ÀNGELs Bosch

Ålder: 52 år
Bor: I norra Katalonien intill franska Pyrenéerna
Familj: 16-årig dotter
Intressen: Triathlon. Genomförde förra året en
Iron Man i Vittoria på 12,5 timme. En officiell Iron Man -tävling innebär 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42,195 kilometer (ett marathon) löpning. Allt utfört i följd.

När Àngels Bosch var 15 år fick hon och hennes klasskamrater genomgå en yrkesprofilering.
150 poliser, Mossos, har rapporterats för att de inte ingrep mot valet och över tusen utreds. De har anklagats för att inte ha gjort sitt jobb.
– Min lärare visade upp mitt resultat och sa till klassen att här har det blivit något fel, för testet säger att en flicka borde söka sig till armén. Sedan skrattade alla, berättar hon.
– Kvinnor i Spanien på den tiden, de gjorde inte det.
Inte heller Àngels Bosch. Men kanske hade hon gjort det om det hade varit idag, funderar hon. I stället blev det ett kontorsjobb som hon aldrig trivdes med som så småningom fick henne att söka till den katalanska polisen Mossos d´Esquadra.
– Jag känner mig fortfarande som en polis och även om jag arbetat fackligt i 15 år tänker jag att jag kommer tillbaka någon gång.

Vi befinner oss i en hotellobby i baskiska Bilbao, i nordvästra Spanien. Vi har inte lång tid på oss för intervjun, inom en timme inleds Eurocops årliga höstmöte. Ordföranden sitter långt ut på soffan, redo till språng, men likväl närvarande. Frågan om hennes tillhörighet, som polis, facklig företrädare och som spansk eller katalansk medborgare, ligger nära till hands. Under en stökig senhöst har hennes egen poliskår, Mossos d´Esquadra, hamnat i vad hon beskriver som en mycket svår situation – i kläm mellan två regeringar.

” 150 poliser, Mossos, har rapporterats för att de inte ingrep mot valet och över tusen utreds. De har anklagats för att inte ha gjort sitt jobb.”

Grovt sammanfattat uppstod tumult i samband med den olagliga folkomröstningen för Katalansk självständighet som ägde rum den första oktober. Mötet mellan de katalaner som gick till vallokalerna och de nationella poliser som regeringen beordrat stoppa valet blev våldsamt. Konfliktsituationer uppstod även mellan katalanska Mossos d´Esquadra och poliser som skeppats till Barcelona från Madrid.
– 150 poliser, Mossos, har rapporterats för att de inte ingrep mot valet och över tusen utreds. De har anklagats för att inte ha gjort sitt jobb.
De poliserna står i skrivande stund enligt Àngels inför rättsliga processer.

Vid  Eurocopmötet inkommer delegaterna för Mossos med ett förslag till uttalande som de vill att Eurocop ska ställa sig bakom. Ett uttalande till stöd för de poliser som hamnat mitt i det politiska debaclet. Bland annat slår det fast att poliserna ställdes inför en omöjlig situation första oktober och att det är polischefer ska hållas ansvariga för de beslut de enskilda poliserna fick att verkställa. I uttalandet nämns också de nationella poliser, som till följd av medieuppmärksamheten kring deras agerande, har utsatts för trakasserier.  Så även polisernas barn. Àngels medger att hon är nervös. För hur förslaget ska tas emot, men också inför mötet med de andra spanska poliskårernas fackförbund. I Spanien är hon själv vice ordförande i de katalanska polisernas fackförbund.

Hon måste sätta sina känslor inför det som händer med just Mossos åt sidan. Här, på höstmötet i Bilbao representerar Àngels Bosch alla Spaniens poliser. I viss mån också hela Europas.

Något eget ställningstagande för eller emot självständighet kan hon förstås inte torgföra. På frågan om hon är spanjor eller katalan är svaret det senare.
Hon talar också katalanska, vilket är ett krav för att kunna jobba som Mossos.
– Men jag är också en del av Spanien, lägger hon till.
Hon säger också att Katalonien är splittrat. Vid en ny folkomröstning, som då intervjun görs är ett tänkbart scenario, vet hon inte vad utgången skulle bli. Kanske 50/50, gissar hon.

”Vi lägger en massa tid på att påverka och vi pratar och pratar med politikerna som säger att de ska göra något som de sedan inte gör.”

Det var två år sedan Àngels valdes och hon har tre år kvar på posten som ordförande för Eurocop. Hon säger att hon gillar sitt jobb och har bra människor omkring sig, men att det också bitvis är frustrerande.
– Vi lägger en massa tid på att påverka och vi pratar och pratar med politikerna som säger att de ska göra något som de sedan inte gör.

Mötets första dag är uppbyggd kring rundabordssamtal följda av frågestund.  Temat för konferensen är våld mot poliser vilket i viss mån hakar i frågan om terrorbekämpning, som upptar eftermiddagen. Inför vår intervju ursäktade Àngels Bosch sin egen engelska, men den har blivit betydligt bättre sedan hon tillträdde som ordförande. Talen är fortfarande väl förberedda och läses innantill, men i samtal hittar hon orden snabbt och är långt mer begriplig än till exempel den guide som berättar om Bilbao under kvällens båtfärd på floden Nervion.

Àngels har alltid idrottat och sedan tio år tillbaka är hon en passionerad triatlet. För att få in träningen i sitt hektiska liv har hon hjälp av en personlig tränare som lägger upp pass efter hur varje vecka ser ut. Den här veckan ska bara fyra träningspass in och inget av dem är längre än en timme.
– Kanske till helgen att jag kan träna på min cykel, säger hon förhoppningsfullt.

På mötets andra dag ska de europeiska polisfacken säga sitt om huruvida det är Eurocops sak att uttala sig till stöd för de katalanska poliserna. Ja anser de spanska polisfacken, som trots Àngels Boschs farhågor, ställer sig bakom uttalandet sånär som på paraplyorganisationen ccoo som avstår sin röst. Nej menar, bland andra, de nordiska förbunden. Man vill inte riskera att uttalandet tolkas som ett politiskt ställningstagande. Nej-sidan vinner i en första omröstning.

Under den sista av många kaffepauser diskuteras en omformulerad version av uttalandet, med en inledande brasklapp om att det inte är polisers jobb att ta politisk ställning. Delegaterna överlägger i små kluster. Det går inte att ta miste på spänningen mellan kaffeklirren. Men på frågan om hon tror att de kommer att finna en lösning svarar Àngels Bosch utan att tveka.
– Of course!
De nordiska länderna och några till lägger ned sina röster i den andra omgången. En tydlig markering att man vill vara opolitiska. Men ingen röstar emot och förslaget går igenom.

”Sedan arbetar jag i Barcelona och varje vecka reser jag till Bryssel eller Luxemburg eller någon annanstans.”

– Jag vet inte riktigt, skrattar Àngels Bosch när hon får frågan var hon bor.
Men efter att ha funderat ett tag kommer hon fram till att hemma är i Pyrenéerna, nära franska gränsen, där hon har sitt hus och där hennes 16-åriga dotter bor och går i skolan. Där har hon nära till bergen där hon, i brist på närliggande liftsystem, brukar ägna sig åt att gå på skidor uppför för att sedan åka ner.
– Sedan arbetar jag i Barcelona och varje vecka reser jag till Bryssel eller Luxemburg eller någon annanstans.

Om somrarna då hon har möjlighet att ta ledigt reser hon helst till Afrika. Hon nämner Kenya, Etiopien och Centralafrikanska Republiken bland de länder hon varit igenom åren. Under sin senaste resa spenderade hon tillsammans med dottern, en vecka med pygméer i Centralafrikanska Republiken.
– De jagar, fiskar och spenderar tid tillsammans. Följer dygnet och lever för dagen, säger hon.

När hon får frågan om vad hon finner i Afrika så pekar hon menande på sin mobil.
– Det finns ingen täckning där, säger hon.

Fotnot: Den katalanska poliskåren, Mossos dÉsquadra, har ungefär 16 500 anställda. Sedan 2008 har de haft all polisverksamhet och därmed även den nationella polisens samt Guardia Civils roll i regionen, under styre av den Katalanska Regeringen.

Eurocop stöder spanska poliser

Eurocop uttrycker sitt fulla stöd till de poliser som arbetar i Katalonien under den pågående konflikten mellan Spaniens regering och de katalanska separatisterna.

De skriver i en resolution att de anser att det är de höga polischeferna inom den Katalanska polisen, Mossos d´Esquadra, och inte de enskilda poliserna som ska ställas till svars för de beslut som togs under folkomröstningen.

De skriver också att de ”inte anser att det är polisers uppgift att ta ställning till om det är rätt eller fel att hålla folkomröstning om Kataloniens självständighet.” Däremot tycker de att det är rimligt att belysa den omöjliga situation poliserna i Katalonien försattes i när de förväntades förhindra att den ägde rum. Detta har man formulerat i ett offentligt ställningstagande som röstades igenom under organisationens höstmöte i Bilbao i oktober.

I skrivelsen uttrycker Eurocop en oro för hur olika polisstyrkor använts i konflikten. Inte bara Mossos d´Esquadra utan även den nationella polisen, Guardia Civil och lokal polis. Tusentals poliser har skeppats till Katalonien från andra delar av landet – en hantering som enligt skrivelsen inte tagit mycket hänsyn till polisernas välbefinnande.

Eurocop anser att det våld som använts mot medborgarna i Katalonien i samband med den olagliga folkomröstningen den första oktober fördöms med rätta, men vill att politiska åtgärder ska vidtas för att återinföra tilliten. Till poliserna. ” Våra samhällen och de som har ansvar för att skydda dem förtjänar ingenting mindre”, skriver de i resolutionen som presenterades den 26 oktober.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser