Annons
Annons

Polisutbildningar ger upp
strid om studiemedel

23 maj 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

 

Polisstudenter måste även i fortsättningen klara hundra procent av studierna under en termin för att få studiemedel nästa. Det står klart sedan polisutbildningarna dragit tillbaka sin begäran om ändrade regler hos regeringen.

På de flesta högskoleutbildningar räcker det att klara 75 procent av studierna under en termin för att vara berättigad till studiemedel nästa. På polisprogrammet ligger kravet på hundra procent, vilket hänger ihop med att det är en uppdragsutbildning som inte omfattas av högskolelagen. Det här kan ställa till problem för studenter som har blivit underkända på enstaka kurser, även om det finns vissa möjligheter till dispens.

Polisutbildningarna i Umeå, Södertörn och Växjö har skrivit till regeringen och begärt ändrade regler, vilket Polistidningen har skrivit om tidigare. Men de har fått mothugg av Centrala studiestödsnämnden som ser juridiska hinder och praktiska problem med en ändring.

Och nu backar utbildningarna från sitt krav, enligt Pontus Bergh, studierektor på polisutbildningen i Umeå.
– Vi har fått besked från departementet att det inte kommer att gå igenom. Den dörren är stängd och då var det lika bra att dra tillbaka framställan.

Vad ser ni för väg framåt nu då?
– Att utbildningen akademiseras.

Har ni fått några hintar om att det kan ske?
– Nja men lite grann. Bland annat jobbar ju Polisförbundet hårt på den frågan.

Just nu ligger väl fokus på att utbilda många poliser snabbt, snarare än att förlänga och akademisera utbildningen?
– Jo, precis. Men man skulle kunna tänka sig att regeringen, parallellt med att vi jobbar mot 2024, fattar de beslut som behövs för att starta en treårig utbildning efter det. Eller så kan man redan nu köra igång en mindre pilot med en treårig utbildning som vi kan utvärdera innan vi kör igång i full skala.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst