Annons
Annons

Friande dom i första blåljusfallet

Det blev en friande dom när den nya ”blåljuslagen” testades för första gången i domstol. - Jag kommer att överklaga, säger kammaråklagare Martin Svensson.
19 maj 2020, 00:00

En 19-årig man rörde sig hotfullt och högljutt mot två poliser som försökte visitera dennes kamrat. Detta gjorde han trots att han var tillsagd att sitta still i bilen. Samtidigt befann sig poliserna i numerärt underläge mot sällskapet de hade stoppat i en bil där man misstänkte att det fanns vapen. 19-åringen åtalades för den nya brottsrubriceringen ”sabotage mot blåljusverksamhet”. Prövningen i Borås tingsrätt är den första sedan lagen trädde i kraft vid årsskiftet.


Lagen…

…om blåljussabotage trädde i kraft 1 januari 2020. Den syftar till att skydda personal inom blåljusverksamhet i tjänst. Att dömas för brott mot lagen ska kunna ge mellan 14 dagar och 4 års fängelse.

Tingsrätten gör bedömningen att mannen har försökt störa polisarbetet. I domen slås också fast att beteendet var otillbörligt. Men man anser inte att det räcker för straffansvar. Att personen själv var föremål för polisens ingripande är en sådan sak som har spelat in. I domen betonas också att det poliserna ägnade sig åt var av karaktären fordons- och personkontroll. Det menar man inte faller inom definitionen av utryckningsverksamhet utan brottsbekämpande arbete. För att lagen ska omfatta brottsbekämpande arbete, framgår av domen att det krävs en större påverkan än vid utryckning.

Kammaråklagare Martin Svensson är av annan uppfattning och säger till Polistidningen att han kommer att överklaga domen.
– Det har varit avgörande hur man bedömer vad som är utryckning i tingsrätten och det vill jag få prövat, säger han.

Överklagan ska ha kommit in senast den 4 juni.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst