ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Friande dom i första blåljusfallet

Publicerad 2020-05-19

Ingen fällande dom när blåljusärende togs upp i Borås tingsrätt. Foto: Emma Eneström

Aktuellt Det blev en friande dom när den nya ”blåljuslagen” testades för första gången i domstol.
– Jag kommer att överklaga, säger kammaråklagare Martin Svensson.

En 19-årig man rörde sig hotfullt och högljutt mot två poliser som försökte visitera dennes kamrat. Detta gjorde han trots att han var tillsagd att sitta still i bilen. Samtidigt befann sig poliserna i numerärt underläge mot sällskapet de hade stoppat i en bil där man misstänkte att det fanns vapen. 19-åringen åtalades för den nya brottsrubriceringen ”sabotage mot blåljusverksamhet”. Prövningen i Borås tingsrätt är den första sedan lagen trädde i kraft vid årsskiftet.

Lagen…

…om blåljussabotage trädde i kraft 1 januari 2020. Den syftar till att skydda personal inom blåljusverksamhet i tjänst. Att dömas för brott mot lagen ska kunna ge mellan 14 dagar och 4 års fängelse.

Tingsrätten gör bedömningen att mannen har försökt störa polisarbetet. I domen slås också fast att beteendet var otillbörligt. Men man anser inte att det räcker för straffansvar. Att personen själv var föremål för polisens ingripande är en sådan sak som har spelat in. I domen betonas också att det poliserna ägnade sig åt var av karaktären fordons- och personkontroll. Det menar man inte faller inom definitionen av utryckningsverksamhet utan brottsbekämpande arbete. För att lagen ska omfatta brottsbekämpande arbete, framgår av domen att det krävs en större påverkan än vid utryckning.

Kammaråklagare Martin Svensson är av annan uppfattning och säger till Polistidningen att han kommer att överklaga domen.
– Det har varit avgörande hur man bedömer vad som är utryckning i tingsrätten och det vill jag få prövat, säger han.

Överklagan ska ha kommit in senast den 4 juni.