Annons
Annons

”Glasklart att man ska följa SÖN:s beslut”

Polismyndigheten har sagt att man kommer att "eftersträva" att följa beslut från Statens överklagandenämnd i anställningsärenden. Men Polisförbundets ordförande Lena Nitz nöjer sig inte med det beskedet. – Jag är både förvånad och bekymrad över myndighetens inställning, säger hon.
15 juni 2020, 00:00

Polismyndigheten har fått hård kritik från Justitieombudsmannen, JO, för att ha trotsat Statens överklagandenämnd, SÖN, i två anställningsärenden.

Ett av fallen rör Marie Jarnérus som enligt SÖN hade bäst meriter och därför skulle erbjudas jobbet som chef för nationella insatsstyrkan. Men något sådant erbjudande fick hon aldrig, vilket Polistidningen har skrivit om tidigare.

När Polistidningen frågade Polisens HR-avdelning om myndigheten i fortsättningen kommer att följa SÖN:s avgöranden, blev svaren dock svävande.

– Det är klart att vi alltid eftersträvar att följa den här typen av beslut, sade Olov Augrell, tillförordnad sektionschef på HR.

Beskedet förvånar Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– JO har gjort en kraftig markering, och att då svara att man strävar efter att följa SÖN:s beslut. Jag är mycket förvånad över Polismyndighetens inställning.

Lena Nitz.
Lena Nitz, ordförande Polisförbundet

Foto: Magnus Laupa

Att trotsa SÖN:s beslut i anställningsärenden är inget alternativ, enligt henne.

– Det finns inget utrymme för att göra något annat än att följa besluten. Det är ju det JO har klargjort.

Vad gör Polisförbundet i frågan framåt?

– Det här är en otroligt viktig fråga för oss och vi håller på att analysera hur vi ska driva detta. Frågan ligger på förbundsstyrelsens bord men har inte avgjorts ännu.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst