ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

”Glasklart att man ska följa SÖN:s beslut”

Publicerad 2020-06-15

Aktuellt Polismyndigheten har sagt att man kommer att ”eftersträva” att följa beslut från Statens överklagandenämnd i anställningsärenden. Men Polisförbundets ordförande Lena Nitz nöjer sig inte med det beskedet.
– Jag är både förvånad och bekymrad över myndighetens inställning, säger hon.

Polismyndigheten har fått hård kritik från Justitieombudsmannen, JO, för att ha trotsat Statens överklagandenämnd, SÖN, i två anställningsärenden.

Ett av fallen rör Marie Jarnérus som enligt SÖN hade bäst meriter och därför skulle erbjudas jobbet som chef för nationella insatsstyrkan. Men något sådant erbjudande fick hon aldrig, vilket Polistidningen har skrivit om tidigare.

När Polistidningen frågade Polisens HR-avdelning om myndigheten i fortsättningen kommer att följa SÖN:s avgöranden, blev svaren dock svävande.
– Det är klart att vi alltid eftersträvar att följa den här typen av beslut, sade Olov Augrell, tillförordnad sektionschef på HR.

Lena Nitz
Foto: Magnus Laupa

Beskedet förvånar Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
– JO har gjort en kraftig markering, och att då svara att man strävar efter att följa SÖN:s beslut. Jag är mycket förvånad över Polismyndighetens inställning.

Att trotsa SÖN:s beslut i anställningsärenden är inget alternativ, enligt henne.
– Det finns inget utrymme för att göra något annat än att följa besluten. Det är ju det JO har klargjort.

Vad gör Polisförbundet i frågan framåt?
– Det här är en otroligt viktig fråga för oss och vi håller på att analysera hur vi ska driva detta. Frågan ligger på förbundsstyrelsens bord men har inte avgjorts ännu.