Annons

Annons

Polisförbundet får ombudsman för chefer igen

Efter sex års väntan får cheferna en egen ombudsman på Polisförbundet igen. Peter Sjögren, en gång turlagskamrat med rikspolischefen, axlar rollen i januari.
22 december 2021, 09:50

– Jag ser verkligen fram emot det här.

Så säger Peter Sjögren när Polistidningen träffar honom en solig decemberdag i ett strövområde inte långt från Vällingby där han, för 33 år sedan, gjorde aspiranten.

Han jobbar sina sista dagar på beredningsenheten på Noa. Där jobbar han bland annat med processansvar för utredning och lagföring samt Polisens utredningsstrategi som nu är i införandefasen.

I december 2015 slutade Polisförbundets tidigare chefsombudsman Anders Westlund. Polisförbundet hade då haft en sådan ombudsman sedan 2006 som då fick lön från Polismyndigheten. Anställningen var då på årsbasis och tanken var att ombudsmannen skulle tillbaka in i polisverksamheten efter en begränsad tid.

Sedan 2015 har förbundet och Polismyndigheten fört diskussioner om att återinföra chefsombudsmannen. Även Säpo har varit med i diskussionerna. När Polistidningen i en intervju 2020 frågade rikspolischef Anders Thornberg om hur benägen han var att vara med och återinföra chefsombudsmannen hänvisade han till den pågående översynen av facklig tid. ”När vi är klara med det och när vi vet, då är jag villig att diskutera frågan om en chefsombudsman igen.”

Hur driver man frågor mot den som betalar ens lön?

Till slut landade det dock i att Polisförbundet tog saken i egna händer och rekryterade. Ett upplägg Peter Sjögren är mycket nöjd med.
– Jag träffade Anders Thornberg för ett tag sedan som visste att jag fått tjänsten och sa att han försökt få betala en del av min lön. Men jag svarade att jag är glad att det inte blev så.
På det här sättet menar Peter Sjögren att det är helt tydligt vem han företräder och vilken roll han har.  
– Hur driver man frågor mot den som betalar ens lön?

Peter Sjögren har ett långt polisliv i ryggsäcken. Född i Skåne, uppväxt i Blekinge flyttade han till Stockholm för att jobba på Sabbatsbergs sjukhus och läsa in natur för att kunna bli läkare. Men han tröttnade på vården. Efter en tids arbete i klädbutik och månader på resande fot såg han en annons i Expressen där Polisen rekryterade. Med inställningen att man alltid kan ångra sig sökte han och kom in. Och ångrade sig inte.
– Jag tyckte att det var jätteroligt.

Sina första år gjorde han på ordningen på Södermalm i Stockholm där han delade turlag med just rikspolischef Anders Thornberg. Han har fortfarande kontakt med några ur det turlaget och han minns tiden på Söder som en mycket bra tid där han nästan blev lite överbeskyddad ibland.
– Jag var den första färgade polisen där.

Jag har nog mer mötts av en förväntan på att jag ska ha varit utsatt. Nästan så folk blir besvikna.

Peter Sjögrens biologiska pappa var engelsman med ursprung i Gambia. De har dock aldrig mötts. I stället är han uppväxt med sin mamma och så småningom bonuspappa som är den han kallar pappa än i dag. Han hyser en stark beundran för sin mamma som han tror fick uppleva en hel del fördomar som ensamstående på den lilla ort där han växte upp. Däremot säger han sig själv ha varit väldigt förskonad från fördomar.
– Jag har nog mer mötts av en förväntan på att jag ska ha varit utsatt. Nästan så folk blir besvikna, säger han.

Under 90-talet hann Peter Sjögren med  FN-tjänst i både Libanon och i Västsahara. Han har också varit spanare på länskrim. Det var under den tiden som hans fackliga engagemang vaknade under en diskussion om arbetstid. Han har bland annat även jobbat fackligt med jämställdhet och likabehandlingsfrågor.

Vid tiden för omorganisationen var Peter Sjögren chef för utlandssektionen, som då var placerad på rikskrim. Han fick på nära håll uppleva konsekvenserna av att biträdande chefsfunktionerna försvann.
– Det var ett dåligt beslut som gjorde arbetsförhållandena som chef väldigt svåra, säger han.

Man pratar om chefernas övertidsuttag, men det som syns är bara toppen av isberget.

Peter Sjögren tycker att chefernas arbetsmiljö är någonting som förtjänar en plats högt upp på agendan.
– Man pratar om chefernas övertidsuttag, men det som syns är bara toppen av isberget, säger han.
Han nämner också den stora administrativa börda som ökat och landat på cheferna sedan omorganisationen 2015 tog bort biträdandefunktionen.
Annars vill han vara försiktig med att prata sitt kommande uppdrag.
– Jag behöver sätta mig in i jobbet och prata med mina kollegor om hur vi ska göra det här, säger han.


Mer om Peter Sjögren

Den nya ombudsmannen för chefer har många strängar på sin lyra. Han extraknäcker bland annat som fotomodell. ”Det är kul att vara i en helt annan värld än den jag jobbar i.”

Peter Sjögren sjunger också. Bland annat i gospelkören One Voice.

Han har även deltagit i Melodifestivalen två gånger som körsångare. ”1991 körade jag bakom Towe Jarneek som kom tvåa.” Etta det året kom Carola med ”Fångad av en stormvind”.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst