År 2017 satte den tidigare regeringen ett mål om 10.000 fler polisanställda till år 2024. Ett par år senare förklarade Polismyndigheten att personalökning skulle genomföras utan att man förändrade fördelning mellan poliser och civila i myndigheten. Av 38.300 polisanställda vid utgången av 2024 skulle 68 procent, eller 26.200, vara poliser. Det tillväxtmålet avseende polisandelen har sedan dess skruvats ned. Det samtidigt som regeringen har satt ett mål om att uppnå EU-snittet i polistäthet. Enligt Polismyndighetens egen analytiker skulle detta innebära uppemot 30.000 fler poliser.
Att man inte lyckats nå målen för tillväxten av poliser satta för 2024 är en av orsakerna till att Riksrevisionen nu bestämt sig för att granska antagningen. Andra bakomliggande faktorer är at kritik har riktats mot att olämpliga personer har kommit in. Kritik har också framförts om att färre kvinnor och personer med utländsk bakgrund klarar antagningen.
”En effektiv antagning till polisutbildningen är en förutsättning för att uppnå målet om fler poliser men också ett viktigt för att säkerställa att rätt personer blir poliser”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande från Riksrevisionen.
Granskningen, som preliminärt ska presenteras i maj 2025 ska svara på om antagningen är effektiv. Den ska omfatta bland annat kravprofiler, urvalsmetod, planering och genomförande.