ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Trött på journalister och onyanserad statistik

Publicerad 2012-12-21

Insänt Jag är så innerligt trött på alla er journalister och förståsigpåare som gång efter annan, i debattartiklar och ledare, väljer att onyanserat kritisera polisen.

Kritiken utgår helt och hållet från olika statistiska material. Statistik som ofta inte sätts i sitt rätta sammanhang eller analyseras tillräckligt för att överhuvudtaget kunna anses spegla verkligheten.

Det ni journalister och övriga förståsigpåare borde göra är att ge er ut i polisverksamheten och studera den på nära håll. Ni borde åka med en polispatrull några veckor och se vilken bredd det finns på den yttre uniformerade polisens verksamhet, hur mycket icke mätbart arbete som utförs och inte minst hur utsatt och tufft det kan vara. Ni borde även medverka några dagar i en av polisens receptioner och se vilket tryck det kan vara när allmänheten vill få nya pass, anmäla cykelstölder eller få hjälp att hitta sin borttappade mobiltelefon. Ni borde dessutom verkligen följa vardagen på en utredningsenhet och se vilket arbete det ligger bakom varje redovisat ärende och uppleva hur lång och ibland frustrerande vägen kan vara från anmält brott till en lagföring.

Det finns massor av engagerade poliser som varje dag sliter med detta arbete för att göra skillnad i samhället. De förtjänar inte att ständigt mötas av denna populistiska och ofta snedvridna lekmannakritik.

Vi lever faktiskt i en av världens mest utvecklade rättsstater. Sverige har en mycket låg grad av rättsövergrepp och korruption och medborgarnas förtroende för polisen är högt.  Debatten borde alltså lyftas till en mer anständig och nyanserad nivå där begreppet effektivitet hanteras värdigt och inte som ett slagträ i den politiska debatten.

Statistik är opium för den som vill synas, påverka eller skapa opinion. Något som är lätt att glömma …

Fredrik Lundquist
Polis