Annons
Annons

Fackliga ombud fick inte jobba som befäl

22 augusti 2006, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Går det att ha en hög position i det lokala polisfacket och samtidigt jobba som befäl? Nej, anser företrädare för arbetsgivarsidan. Ja, tycker Polisförbundets förhandlingschef.Går det att ha en hög position i det lokala polisfacket och samtidigt jobba som befäl? Nej, anser företrädare för arbetsgivarsidan. Ja, tycker Polisförbundets förhandlingschef.

När Kent Billqvist, ordförande och huvudskyddsombud i förbundsområde Gotland, ansökte om att få svara som vakthavande befäl fick han nej från länspolismästaren. Motiveringen var att det inte går att förena den typen av fackliga uppdrag med att vara vakthavande befäl, eftersom det blir svårt att vara opartisk.

Kent Billqvist tvingades att välja och valde facket. En kollega i fackstyrelsen, som hade tagit på sig att vara huvudskyddsombud, tvingades också att välja. Han hade redan tidigare jobbat som befäl och valde att lägga det fackliga arbetet åt sidan.

Att personer tvingas välja mellan att arbeta fackligt eller att ta en arbetsledande befattning är ett problem som uppstår om arbetsgivaren inte tycker att det går att göra båda delarna. Det är inte bara på Gotland förtroendevalda hamnar i sådana situationer, det ser ut på liknande sätt även i ett par andra myndigheter.

Polisförbundets förhandlingschef Jan Wallin tycker att det är oroande. Han menar att det visserligen kan finnas en konflikt mellan det fackliga och det arbetsledande uppdraget. Men det gäller bara i vissa fall, till exempel om man kan man hamna i en uppenbar jävssituation.

– Men att kategoriskt säga nej till personer som söker arbetsledande positioner med motiveringen att de har fackliga förtroendeuppdrag är förödande, säger Jan Wallin. Då riskerar man att stänga ute människor som är engagerade och kompetenta. Man begränsar det goda materialet på en arbetsplats.

Enligt förtroendemannalagen, som styr det mesta av det fackliga arbetet, har facket rätt att bestämma vem som ska företräda organisationen. Och på LO-TCO Rättsskydd är man förvånad över den gotländska polismyndighetens beslut.

– Jag har i alla fall inte stött på något liknande tidigare, säger Bo Villner som är förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Det här försvårar möjligheterna att driva facklig verksamhet och strider mot förtroendemannalagen. Det är inte rimligt att man ska vara exkluderad från att arbeta som befäl när man har ett fackligt uppdrag.

På Gotland arbetar Kent Billqvist vidare som ordförande och huvudskyddsombud, i kombination med det vanliga jobbet som hundförare. Däremot fick han inte sommarvikariera som chef för hundenheten, vilket han gjort tidigare.

– Nu hänvisar man till länspolismästarens beslut, vilket gör att jag inte får gå in och svara som chef för hundenheten. Jag känner mig fruktansvärt kränkt av arbetsgivaren och börjar nästan undra om detta är personligt, säger Kent Billqvist.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst