Sju poliser avskedade 2006

3 maj 2007, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Förra året avskedades sju polismän när deras ärenden avgjordes i Personalansvarsnämnden, Pan. Det var fler än 2005, då fyra poliser fick sparken. Sammanlagt avgjorde Pan 89 fall under förra året.Förra året avskedades sju polismän när deras ärenden avgjordes i Personalansvarsnämnden, Pan. Det var fler än 2005, då fyra poliser fick sparken. Sammanlagt avgjorde Pan 89 fall under förra året.

Pan avgjorde 59 ärenden där poliser riskerade avsked. 36 av dem skrevs av, de flesta beroende på att den anställde friades i domstol. I ett fall skrevs ärendet av, eftersom den berörde polismannen hade sagt upp sig själv. Det kan man läsa i Personalansvarsnämndens årliga verksamhetsrapport.

De poliser som avskedades var bland annat dömda för tjänstefel, vapenbrott, sexuellt ofredande och grov misshandel. Bland de avskedade polismännen finns också den polisinspektör från Skåne som hade skickat e-post med rasistiskt innehåll till kommunalrådet Ilmar Reepalu. Det fallet drev Polisförbundet till Arbetsdomstolen, som ogiltigförklarade avskedandet. Polismannen ska nu få sitt jobb tillbaka.

Bland de ärenden där poliser riskerade avsked, men efter nämndens beslut fick behålla jobbet finns det flera fall där alkohol varit inblandat. Till exempel att ha kört rattfull eller kommit alkoholpåverkad till jobbet.

Nämnden lämnade också in 43 yttranden till domstol, när domstolen ville veta om den anställde skulle avskedas om han eller hon fick en fällande dom. I 18 av dessa fall hade Pan åsikten att en fällande dom skulle leda till avsked. I ett ärende sade den åtalade upp sig själv innan nämnden lämnade något yttrande till domstolen.

Sammanlagt delades 18 varningar ut och sju poliser fick löneavdrag för tjänsteförseelser.

I verksamhetsrapporten redovisas också statistik över orsaker till alla avskedanden sedan år 2000. Det vanligaste är en dom för misshandel, vilket lett till att 43 poliser har fått sparken sedan 2000.

När det gäller statistiken över tjänsteförseelser under samma period är det absolut vanligast att det handlar om någon form av slarv eller misstag med tjänstevapnet. I de flesta fall har detta medfört en varning, men även löneavdrag förekommer.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst