Gravida poliser fick rätt i AD

14 februari 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

De fyra gravida poliser som omplacerades och fick längre arbetstid får skadestånd. Det har Arbetsdomstolen (AD) beslutat. Domen välkomnas av Polisförbundet.De fyra gravida poliser som omplacerades och fick längre arbetstid får skadestånd. Det har Arbetsdomstolen (AD) beslutat. Domen välkomnas av Polisförbundet.

Omplaceringarna gjorde att de gravida polisassistenterna fick längre arbetstid, i och med att de gick från yttre till inre tjänst. De var tvungna att arbeta mer tid varje vecka, som mest blev arbetsveckan 5,5 timmar längre.

För Polisförbundet var det viktigt att pröva om omplaceringarna var ett brott mot föräldraledighetslagen.

– En gravid kvinna har inte bara rätt till att bli omplacerad på jobbet, hon har också rätt att behålla sina anställningsförmåner, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Det var i december förra året som frågan prövades i Arbetsdomstolen. Polisförbundet hade stämt staten genom Arbetsgivarverket och krävde ett sammanlagt skadestånd på cirka en kvarts miljon kronor till var och en av de berörda poliserna.

Kvinnorna, som arbetar vid polismyndigheten i Hallands län, blev omplacerade i enlighet med paragraferna 18-22 i föräldraledighetslagen.

– Omplaceringarna skedde mot bakgrund av att det är betydligt mindre riskfyllt och fysiskt ansträngande att utföra arbetsuppgifter på en polisstation än att arbeta i yttre tjänst. I samband med omplaceringen fick kvinnorna också en flera timmar längre arbetsvecka, säger Jan Karlsen, som är nöjd med AD:s dom.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst