Annons
Annons

Polisen saknar 800 miljoner

8 december 2008, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisen har stora ekonomiska problem. Inför nästa år beräknar RPS att budgeten kommer att överskridas med runt 800 miljoner kronor.Polisen har stora ekonomiska problem. Inför nästa år beräknar RPS att budgeten kommer att överskridas med runt 800 miljoner kronor.

Rubrik:

Det är i polisens senaste anslagsprognos som man redovisar att verksamheten skulle behöva ett rejält tillskott nästa år. Enligt prognosen kommer man att överskrida budgeten med 800 miljoner. Och då är inte ens kostnaderna för stora satsningar som ska göras under nästa år inräknade. Polisförbundets andre vice ordförande, Lars Bergman, är bekymrad över läget och samtidigt kritisk.

– Här kräver regeringen stora satsningar, bland annat mot grov organiserad brottslighet. Men man skjuter inte till en enda krona. Det samma gäller för ordförandeskapet i EU. Vi vet redan att det kommer att kosta en massa pengar för svensk polis, men det är inte finansierat, säger Lars Bergman.

Seppo Wuori, som är tf överdirektör på Rikspolisstyrelsen, säger att den dåliga ekonomin inte ska drabba polisverksamheten. Men han utesluter inte att den hårt ansträngda ekonomin kan leda till uppsägningar av civilanställda.

– Vi måste se över all verksamhet. Vi kommer inte att göra några uppsägningar bara för att vi har lite pengar. Om det däremot visar sig att vi kan bedriva verksamheten effektivare med mindre personal så kan det bli uppsägningar av civila.

Nu poängterar Polisförbundet hur viktigt det är att regeringen verkligen ser till att det blir möjligt att anställa alla de poliser som nu utbildas. Om två år ska antalet poliser i landet vara 20 000, och det kostar förstås pengar. Men Seppo Wuori är inte orolig.

– Vi kommer att hantera det. Det här är inte någon kris, vi kommer inte att ta till några desperata åtgärder.

Det finns flera anledningar till polisen har så dålig ekonomi. Dels handlar det om att regeringen har flyttat över en del pengar till andra delar av rättsväsendet. Men det handlar också om hur polismyndigheterna har skött sin ekonomi.

– Vi kanske har levt lite över vad vi borde ha gjort och låtit utgifterna dra iväg, konstaterar Seppo Wuori självkritiskt.

Polisförbundet varnar också för att polismyndigheterna i brist på information om framtida ekonomiska satsningar är tvungna att dra åt svångremmen:

– Ingen vill hamna i en situation där poliser sägs upp och därför finns det ett risk att man under 2009 avvaktar med att utveckla polisverksamheten. Något som i sin tur får konsekvenser för medborgarnas trygghet, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Just nu genomför Ekonomistyrningsverket en stor granskning av polisens ekonomi. Den beräknas vara klar den sista januari. Innan dess är det osannolikt att regeringen ger besked om det blir något tillskott till polisen eller inte.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst