Annons
Annons

Polisförbundet stämmer staten

3 mars 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisförbundet går nu till Arbetsdomstolen för att en livvakt omplacerades efter en incident på flygplatsen Heathrow. Förbundet kräver staten på skadestånd på över 500 000 kronor, bland annat för brott mot kollektivavtalet.Polisförbundet går nu till Arbetsdomstolen för att en livvakt omplacerades efter en incident på flygplatsen Heathrow. Förbundet kräver staten på skadestånd på över 500 000 kronor, bland annat för brott mot kollektivavtalet.

Händelsen som resulterade i omplaceringen inträffade i maj 2007 när kvinnan tjänstgjorde som livvakt åt utrikesminister Carl Bildt. Hon och en livvaktskollega hade varit med utrikesministern i Washington och gjorde en mellanlandning i London. Där fastnade de i säkerhetskontrollen och följden blev att livvakterna förlorade kontakten med sitt skyddsobjekt, det vill säga utrikesministern. När hon insåg det, och att det fanns risk att Carl Bildt skulle få flyga utan livvaktsskydd till Stockholm, blev hon mycket stressad och svor åt en säkerhetsvakt. Vid tillfället hade livvakten arbetat 24 timmar i sträck och var utmattad. Direkt efter att hon svurit åt säkerhetspersonalen bad hon om ursäkt.

Ett par veckor senare blev hon kallad till enhetschefen på Säpo och informerades om att hon inte längre skulle arbeta som livvakt. Istället fick hon administrativa arbetsuppgifter. Säpo gjorde också en anmälan till Personalansvarsnämnden angående disciplinpåföljd med anledning av händelsen. Sammantaget blev detta för mycket för livvakten och hon blev sjukskriven. Hon är fortfarande sjukskriven på halvtid.

Polisförbundet anser att omplaceringen saknar objektiva skäl och utgör en otillåten disciplinåtgärd. Man yrkar på skadestånd bland annat för brott mot kollektivavtalet och kompensation för den inkomstförlust som kvinnan har gjort när hon varit sjukskriven.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst