Annons
Annons

Högskola undersöker polisers utrustning

29 juni 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Svenska poliser stannar oftast bara några år i yttre tjänst. En orsak är att många får problem med belastningsskador och värk i kroppen. Att bära tolv till femton kilo runt kroppen varje arbetspass sätter sina spår.Svenska poliser stannar oftast bara några år i yttre tjänst. En orsak är att många får problem med belastningsskador och värk i kroppen. Att bära tolv till femton kilo runt kroppen varje arbetspass sätter sina spår.

Nu ska Hälsohögskolan i Jönköping undersöka hur poliser rör sig under ett arbetspass och titta på behovet av en förändrad utrustning. Studien genomförs tillsammans med Rikspolisstyrelsen och just nu pågår en förstudie. Resultatet av den, tillsammans med intervjuer av personal, avgör hur man ska gå vidare.

– Målet är att få längre uthållighet för poliser i yttre tjänst och minska rygg- och nackproblem, säger Patrik Forsemalm som är huvudskyddsombud vid Jönköpingspolisen och en av dem som ligger bakom att studien nu ska göras.

Patrik Forsemalm berättar att det hela egentligen började förra året, när skyddsombuden gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket för att så många poliser i myndigheten fick ryggproblem. Enligt arbetsmiljölagen ska det finnas möjlighet för individen att anpassa hur han eller hon bär sin utrustning. Men så fungerar det inte för poliserna i praktiken. Arbetsmiljöverket ansåg dock att de enskilda polismyndigheterna inte kunde lösa frågan själva, utan menade att det här måste göras nationellt. Ungefär samtidigt blev polismyndigheten Jönköping kontaktad av Högskolan i Jönköping, som ville genomföra en kartläggning av hur poliserna bär sin utrustning. Den är nu klar och har nu bland annat lett vidare till det nya projektet.

– Det här ska inte bli någon långbänk. Bland det viktigaste nu är att man tittar på vikten på utrustningen – måste vi verkligen bära med oss allt runt midjan, säger Patrik Forsemalm.

Han menar att polismyndigheterna generellt är dåliga på att förebygga arbetsskador. De tittar ofta alldeles för kortsiktigt på ekonomin. Som exempel nämner Patrik Forsemalm

skyddsvästen, där många myndigheter väntar med att köpa in de nya, lättare västarna.

– Man tycker att det är dyrt att betala 3500 kronor för en väst. Men vad kostar det att en polis går sjukskriven en vecka för ont i ryggen?

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst