ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

På skjutfältet utanför Green Bay under utbildning i vapen och taktik. Längst till höger står Johan Nordqvist, i mitten Jonas Schånberg.

På skjutfältet utanför Green Bay under utbildning i vapen och taktik. Längst till höger står Johan, i mitten Jonas.

De övade polistaktik
på semestern

Publicerad 2016-12-08

Aktuellt Det är långt mellan Linköping och Chicago – både bokstavligt och bildligt. Jonas gjorde resan tillsammans med Johan med målet att utvecklas som poliser.

I början av sommaren packade Jonas, till vardags yttre befäl i Linköping, och Johan, hundförare och hundinstruktör i Linköping, sina väskor och flög till USA. Den internationella polisföreningen, IPA, organiserade resan, men de svenska poliserna fick själva betala omkostnaderna och gjorde resan under sina semestrar. Under en vecka utbildade de sig tillsammans med poliser från USA och andra länder i Green Bay, Wisconsin. Bland annat polistaktik, självskydd, skytte och viss utredningsutbildning stod på schemat.
– Vi fick även möjlighet att få följa med poliserna i skarp tjänst, och det var minst sagt givande, säger Jonas och fortsätter:
– En av turerna tog vi själva initiativet till efter att vi lärde känna en kollega, som arbetade inom en gängsektion i Chicago, under kursen.

Johan berättar om en arbetsvardag som skiljer sig markant från den svenska. Chicago ligger i absolut USA-topp vad gäller mord, framförallt som ett resultat av skjutningar mellan olika gäng.
– Vid det passet som vi åkte med sköts det fyra gånger och det var bara i ett av Chicagos 25 polisdistrikt. Jag har tagit med mig en del av rutinerna från mordplatser hem till Sverige, säger Johan.

En dag veks också åt träning för att agera i samband med skolskjutningar. Enligt det amerikanska konceptet, som också anammats av svensk polis, ska en gärningsman oskadliggöras så snabbt som möjligt.

– Det handlar ju om att rädda så många oskyldiga som möjligt. All erfarenhet visar att tidsfaktorn är jätteviktig, säger Johan.

För de svenska poliserna utgjorde den amerikanska synen på vapen en skarp kontrast till den de vant sig vid. Förutom att allmänheten i stor utsträckning är beväpnad finns ett stor generellt vapenintresse.

– I en del stater får poliserna själva välja hur de vill vara beväpnade och köper egna pistoler, det känns milt uttryckt ganska främmande, säger Jonas.

Kommer ni att åka ut på fler studieresor?
– Jag skulle tro det, vi har redan pratat om möjligheten. Vi lärde nämligen känna en kille från London som bjöd in oss för att följa med på ett pass. Det vore intressant inte minst som kontrast till USA eftersom många engelska poliser jobbar obeväpnade.