Annons
Annons

En tredjedel av de sökande föll bort efter webbformuläret

13 december 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Drygt 5 000 av de närmare 16 000 som ansökte till polisutbildningen fullföljde inte steg två: Det webbaserade frågeformuläret. Bortfallet är större än vid förra ansökningsomgången.

Under ansökningsperioden i november sökte 15 776 personer  till polisutbildningen som startar hösten 2019, vilket var rekordmånga. Ungefär tusen av dessa visade sig vara icke behöriga eftersom de antingen var under arton år eller inte svenska medborgare. Av de behöriga var det knappt 10 386 som fullföljde steg två, som är ett webbaserat formulär där den sökande bland annat ska svara på frågor om sin inställning till polisyrket samt sin fysiska och mentala hälsa*.

Det innebär att 34 procent av de ursprungliga sökande har fallit bort redan efter detta steg. Det är mer än vid förra ansökningsomgången då bortfallet i samma skede låg på 29 procent. Men i antal är det fler som är kvar i ansökningsprocessen den här gången jämfört med förra: 10 386 jämfört med 6 768.
Rekryteringsmyndigheten har ännu inte gjort någon närmare analys av bortfallet, enligt Anna Lipkin som är myndighetens samordnare för antagningen till polisutbildningen.
– Vi ser att vi har ett antal sökande, men sen kan vi gå in och titta djupare på siffrorna och till exempel se hur många som har påbörjat formuläret men sedan inte signerat det.

Hon ser några möjliga förklaringar till att sökande avbryter formuläret.
– Det kan till exempel vara de här frågorna om att jobba som polis. Där står klart och tydligt: Är det här en vardag som du skulle kunna tänka dig att jobba med? Då kanske någon som sitter och fyller i de här frågorna känner att nej, det här blir inte riktigt rätt.
Hon tror också att frågorna om medicinsk hälsa kan göra att vissa avbryter sin ansökan.
– Där är det kanske vissa som ser att de inte har vad som krävs och därför inte fortsätter sin ansökan.

Har tekniken med webbformuläret fungerat?
-Ja, vi har inte haft något strul med tekniken. Det är inga sökande som har hört av sig och sagt att de inte har kunnat fylla i. Är det något som strular så börjar telefonen ringa här ganska snabbt.

*”Okej, jag är nog inte polismaterial ändå”. Polistidningens reporter Per Hagström testade webbformuläret. Läs mer här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst